Слово до слова – зложиться мова

День рідної мови відзначається в Україні щороку 9 листопада на честь українського літописця Нестора – послідовника творців слов’янської писемності Кирила та Мефодія.

У Придністров’ї українську мову на законодавчому рівні визнано однією з офіційних. Тому її вивчають в усіх освітніх установах, долучаючи до знайомства з традиціями, музичним та поетичним надбанням українського народу й вихованців дитячих садочків.

Стало доброю традицією щороку організовувати низку заходів, присвячених Дню української писемності: виставки української книги та конкурси малюнків, конференції та виступи читців, виконання пісень та змагання серед ерудованої молоді на знання творчості українських авторів.

Нинішнього року, як і попереднього, через пандемійні обмеження не вдалося зібрати учнівську та студентську спільноту у великих залах, однак виручили сучасні технології.

У ПДУ ім. Т. Г. Шевченка з 1 жовтня по 9 листопада тривав українознавчий конкурс «Юний дослідник» серед учнів та студентів навчальних закладів ПМР, присвячений Дню української мови та писемності. Організатором заходу виступив Центр української культури філологічного факультету, запропонувавши цікаву тему – «Культура українців Придністров’я».

Метою події було залучення учнів та студентів до краєзнавчих розвідок, прищеплення любові до рідної землі, розвиток інтересу до культури та історії рідного краю. Понад 80 учасників представили роботи в різних номінаціях, надавши на суд журі друковану та відеопродукцію, зразки образотворчого та декоративно-ужиткового мистецтва, інтерактивний плакат.

У Центрі української культури 9 листопада відбулося оцінювання конкурсних матеріалів та визначення переможців. Перше місце в номінації «Історія походження та розвитку рідного краю» посіли Єгор Букаєв та Олександра Бєлоус, Кіра Цуркан, Катерина Текля, Яна Коваленко, Владислав Порядин, Катерина Осадча та Ольга Марчук.

Першими в номінації «Літературне різноманіття творчої спадщини українців Придністров’я (поезія, проза)» стали Софія Швець, Ксенія Бєлокуренко, Софія Кушніренко. У номінації «Пісенне багатство рідного краю» переможцями визнані Дар’я Коваленко та Марія Шумейко. «Особливості побуту в минулому, давні свята й обряди» краще від усіх представили Катерина Текля, Анастасія Коротіна, Аліса Бугор, Ілля Сахаров та Анастасія Федотова.

Про «Зв’язок традицій із сучасністю» найцікавіше розповіли Дарина Ясиновська, Анастасія Лутошкіна та Любов Місяйло, Дмитро Мандрабура, Костянтин Кузнецов, які й посіли 1 місце у своїй номінації.

У Фестивалі-конкурсі талановитих виконавців, присвяченому Дню рідної мови, п’ять років тому ініційованому Управлінням народної освіти Тирасполя, щоосені беруть участь сотні школярів. Нині, через карантинні застороги, захід відбувався дистанційно.

Учні представляли зразки декоративно-прикладної творчості, виконані власноручно, ділилися своїми поетичними творами та есе, сповненими майстерності та любові до українського слова.

Компетентне журі визначило переможців з-поміж 100 учасників. У номінації «Декоративно – прикладна творчість» серед найменших поміж них здобули перемогу сестри Софія та Мілана Канар’ян, Катерина Давиденко, Анастасія та Владислав Жосан.

У написанні есе перше місце серед учнів 5–9 класів посів Арташ Бабаджанян (учень СШ № 18, учителька Н. Л. Шуляк); 10-11 класів – Христина Касапчук (учениця СШ № 2, учителька О. В. Сидорова).

У номінації «Авторський вірш» серед учнів 5–9 класів перше місце дісталося Дмитрові Мандрабурі (учневі ТГ-МГ, учителька І. В. Ніконова), серед 10-11 класів здобула перемогу Дар’я Брижко (учениця ТГ-МГ, учителька М. Ю. Брижко).

Українську називають милозвучною, співучою. Її вивчають у нашій багатонаціональній республіці не лише українці, а й молдовани, росіяни, вірмени та євреї, гагаузи й татари, німці та болгари тощо. Вивчаючи твори українською, складаючи поетичні рядки, співаючи українську пісню, придністровці зізнаються їй у любові та повазі.

Уляна БОНДАРЧУК.