Що робити з дітьми на канікулах

Перш за все – наберіться терпіння. Не давайте волі роздратуванню: діти ж не винні, що мають сидіти вдома.

Майже безпрограшний варіант – запастися цікавою книжкою. Читати ж її по черзі: коли дорослі вдома, вони читають дітям уголос, а діти зустрічають батьків розповідями про те, що вони прочитали самостійно. Багатьом юним читачам буде по силі намалювати, про що вони дізналися за день із книги.

Дівчатка – і деякі хлопчики теж – полюбляють вчитися готувати? Не пошкодуйте часу і певної суми грошей: купіть продукти до простого рецепта, витратьте час на його приготування, причому дорослі більшість операцій можуть тільки пояснювати й спостерігати. Не переймайтеся, якщо не все виходитиме: якщо почнете робити все самі, ви можете надовго – якщо не назавжди – «відбити» до цього охоту в дитини. Зате яка буде радість від спільного смакування за родинним столом! Радимо по можливості робити побільше фотографій, тоді у вас буде багато приємних спогадів!

Якщо ваші діти люблять складати пазли, радимо купити картину з найбільшої кількості складових шматочків, щоб цього заняття вистачило на кілька днів. Не полінуйтеся опісля знайти великого розміру картон або фанеру і наклеїти складену картину. Якщо фонове поле буде трохи більше за розміром, для оформлення рамки можна використати кольоровий скотч, самоклейну плівку або ізоляційну стрічку.

На сьогодні в дитячих відділах супермаркетів пропонують значну кількість сучасних настільних ігор, які сприяють розвитку фантазії, посидючості й збагачують новими знаннями та навичками. Варто займатися цим разом із дітьми, щоб вони не сприймали ваші завдання як ще одне навантаження.

Звичайна прогулянка може стати цікавою пригодою, якщо ви запропонуєте дітям квест або фотосесію в осінньому парку. Так відпаде необхідність просто наглядати за тим, як ваше чадо проводить дозвілля.

Ще можна приділити деякий час перегляду сучасних освітніх каналів. Якщо навіть ви не маєте стільки вільного часу, щоб дивитися телевізор разом, запропонуйте дитині викласти нові знання в малюнках, оповіданнях чи навіть у віршах.

Доречно зацікавити дитину спільним написанням оповідання чи навіть книги. Про будь-що: мандрівки в космосі, пригоди піратів чи про вигаданих дітьми ж фантастичних маленьких істот. Ваша спільна фантазія не має меж!

Приділяйте вашим школярикам якнайбільше часу, навіть коли втомилися й хотіли б швидше усамітнитися. Проведений з дітьми час обов’язково стане для родини психологічним капіталом – якщо діти бачитимуть, що вам із ними по-справжньому весело й цікаво.

Сiльвiя Рогут.

Фото з вiдкритих джерел.