30 років на охороні правопорядку

У Придністров’ї свято органів внутрішніх справ відзначається – як і День радянської міліції в СРСР – 10 листопада. У 2021 році ця дата особливо урочиста: міліції ПМР виповнилося 30 років. У зв’язку з ювілеєм на плацу МВС відбулося святкове шикування. Пліч-о-пліч в одному строю стояли ті, хто відслужив в органах внутрішніх справ 30 років, і ті, хто тільки недавно надів форму. Їх поєднало головне – для всіх служба в міліції стала не просто роботою, а покликанням.

З професійним святом співробітників і ветеранів органів внутрішніх справ прибули привітати Голова Верховної Ради Олександр Коршунов і Голова Уряду Олександр Мартинов, глави держадміністрацій, керівники республіканських міністерств і відомств, перший Президент ПМР Ігор Смирнов.

Як завжди, в пам’ять про тих, хто загинув під час виконання службового обов’язку, до обеліску, на якому викарбувані імена загиблих співробітників, поклали квіти. Відкриваючи захід, міністр внутрішніх справ Віталій Нягу зазначив, що за минулі 30 років історії відомства правоохоронці змогли зберегти кращі традиції та набути колосального досвіду. За його словами, на сьогодні МВС ПМР – це ефективна структура з оснащеними підрозділами та кваліфікованими співробітниками. «Ми першими виходимо на боротьбу зі злочинами, порушеннями правопорядку, а також наслідками природних стихій.

Постійна готовність прийти на допомогу, прагнення забезпечити правовий захист громадян і високий професіоналізм – це основні риси наших співробітників», – наголосив міністр.

Особливі слова подяки Віталій Нягу адресував ветеранам відомства. На його думку, саме вони свого часу заклали фундамент, а нині, передаючи свій досвід, роблять величезний внесок у виховання і становлення молодих правоохоронців.

Грамоти Президента ПМР і листи подяки міністра внутрішніх справ Придністров’я, медалі та ордени, нагрудні знаки за професіоналізм і досягнення високих результатів у службовій діяльності вручили найдостойнішим Олександр Мартинов і Віталій Нягу. Деяким співробітникам присвоїли чергові звання.

«Нещодавно ваш колега, ветеран, зазначив, що співробітник міліції повинен бути таким, яким його бачить проста людина, громадянин держави. Це, на мій погляд, правильне визначення. У кожного з нас свій образ міліціонера. У когось це Жеглов або Гоцман, а у нас – це образ співробітників правоохоронних органів, які першими перейшли під юрисдикцію ПМР 30 років тому. Це ті, хто захищав нашу республіку, хто віддав своє життя за незалежність нашої держави. І, звичайно, – це ви, ті, хто сьогодні професійно і з честю виконує свою роботу», – сказав Голова Уряду.

Олександр Мартинов передав Віталію Нягу вітальний адрес Президента ПМР Вадима Красносельського. На честь свята від імені Глави держави, Верховної Ради та Уряду він вручив Міністерству внутрішніх справ республіки подарунковий сертифікат на 15 одиниць комп’ютерної техніки.

Про те, якою була міліція 30 років тому і що відтоді змінилося, розповів начальник відділу бойової мобілізаційної готовності МВС ПМР Анатолій Туз. Він у міліції з листопада 1991 року. «Відомство змінилося як в технічному плані, так і в професійному. Спочатку в структуру приходили люди за покликом серця, які не мали ні досвіду, ні спеціальних знань. Усе доводилося напрацьовувати з часом. Тепер приходять професійно підготовлені фахівці. Сам клас професіоналізму став набагато вищий. Якщо тоді більше була потрібна бойова підготовка, то нині набагато більше цінується підготовка професійна», – зазначив він.

Нагороджений того дня орденом «Трудова слава» начальник Бендерського УВС Максим Рибак сказав коротко: «Міліція – це найактивніша служба, яка дійсно покликана допомагати громадянам. Не гіпотетично, не «на папері». Це означає, що ми повинні щодня бачити результати своєї праці. Надання допомоги людям, затримання злочинців і розслідування кримінальних справ – така наша робота, націлена на встановлення верховенства закону і справедливості».

Сьогодні наша міліція – це орган повністю укомплектований, оснащений, сучасний і ефективний. А з минулого року вона, як і вся республіка, ще й з пандемією коронавірусу бореться.

Павло ОСТАПЕНКО.

Фото прес-служби МВС ПМР.