Брейн-ринг у клубі «Ветеран» або Декада молоді стартувала

Подвиги героїв Великої Вітчизняної, життєвий і трудовий досвід дідів та батьків (без минулого немає майбутнього!) а також глибоке духовне єднання поколінь – на таких засадах у затишному залі клубу «Ветеран» розгорнулося дійство під назвою «Моя адреса – Радянський Союз».

Учасників проекту «Музичний брейн-ринг «Моя адреса – Радянський Союз» та гостей тепло привітала директор закладу Світлана Тяріна. Пісня «Я люблю тебе, життя!» у виконанні соліста клубу Валерія Глазкова за підтримки залу стала епіграфом події, задала їй оптимістичний тон. Організаторами креативного заходу виступили держадміністрація Тирасполя, Управління культури столиці та клуб «Ветеран». Музичний брейн-ринг відбувся в рамках Року молоді в ПМР у переддень відкриття традиційної Декади, причому для ветеранів і молодіжних організацій міста. Цілі та завдання акції – створити умови для реалізації творчого потенціалу молоді та пенсіонерів, залучити їх до активного довголіття, розширити межі спілкування поколінь. Це ще й поширення знань з історії та культури, популяризація інтелектуальних ігор.

Як зазначила ведуча інтелектуального змагання, відмінний працівник культури ПМР Світлана Тяріна, «…новизна цього проекту полягає у взаємозв’язку і взаємодії поколінь: ветеранського руху з молоддю. Через такі заходи можливе зближення духовних цінностей поколінь, налагодження взаємодопомоги, розвиток спільних інтересів і справ».

Як задум втілювали в життя

Організатори відродили відому й досить популярну за радянських часів інтелектуальну гру – брейн-ринг. Музичний – оскільки чарівна царина близька командам закладів дозвілля, що залучилися до участі. З-поміж них: «Команда цікавого віку», яка представила клуб «Ветеран», а також знання і досвід покоління; «Діти з хрущовки» –батьки та діти, що жили спільними ідеями й піонерським поривом (БНТР); та «Зірки «Орфею» – щасливі юні невігласи сьогодення.

У кожній команді по 4 гравці. Вони представили назву, емблему та девіз, що відповідали тематиці музичної гри. «Цікавий вік» заявив, що «…старість йому в радість» і вирушив у путь верблюжим караваном, склавши у горби терплячих і мовчазних кораблів пустелі свій життєвий досвід, знання, гумор та гарний настрій на перемогу.

«Діти з хрущовки» з горном і барабаном проголосили готовність до інтелектуальної битви й підтвердили намір піонерським салютом – «Завжди готові!»

Юні «Зірки «Орфею» були лаконічними: за них все сказала емблема – п’ятикрила зірка з видовженою вершиною, що вказувала на їхні устремління – вгору, до зірок!

Другий етап складався з 2-х частин. У першій «Пісня залишається з людиною» треба за 1 хв. згадати назву або рядки пісень, в яких є задане слово. У другій частині учасники відгадували пісню радянського періоду за мелодією. З цими завданнями учасники справлялися досить легко й набирали максимальну кількість балів.

Наступний третій етап виявися ще більш захопливим, проте й набагато складнішим: у турі «Пісні війни на екранах» гравцям необхідно було відгадати пісню і фільм про Велику Вітчизняну війну. Вони плутали назви, називали фільм, або тільки пісню, часом у фільмі була не одна пісня, а назвати треба було відповідну до уривку. Найбільш скрутно почувалися в цій ситуації «Зірки «Орфею». Проте їхній час настав у турі «Пісня нас вела до Перемоги», в якому необхідно продовжити рядки відомих пісень про війну. «Зірочки» підхоплювали їх з півслова і натхненно співали.

Слід зазначити, що боротьба була завзятою і впертою, ніхто не хотів поступатися. Глядачі вболівали, здавалося, за всіх. За умовами конкурсу, команда за правильну відповідь отри-мувала одне очко, якщо відповідь неправильна – нуль очок. Один раз за гру можна звернутися за допомогою до залу. За підказки команду карали  позбавленням очка – такі суворі правила регламентували хід гри та поведінку в залі.

За перебігом гри пильно слідкувало й бали рахувало авторитетне журі: Марина Комкова (голова, Управління культури столиці), Любов Проданова (директор молодіжного клубу «Орфей», відмінний працівник культури ПМР), Світлана Бахчеван (голова РГО «Ветерани війни, праці, ЗС Придністров’я»).

Усю змістову частину конкурсів (пісні, відеофрагменти, презентації) підготували та мультимедійний супровід успішно здійснили Світлана Тяріна й Олена Чапська, директор і художній керівник клубу «Ветеран». До речі, теж представниці різних поколінь!

У музичних паузах виступили: народний вокальний ансамбль «Черемха», соліст Палацу культури столиці, відмінний працівник культури Костянтин Хмелевський, солістки молодіжного клубу «Орфей» Дар’я Соколовська та Аліна Андрєєва, солістка Тираспольського БНТР Анна Сиріяк, які майстерним виконанням сучасних композицій прикрасили зустріч поколінь, додали святковості події, що передувала молодіжній декаді.

Пожинають плоди, але не почивають на лаврах

Найбільшу кількість балів набрала команда «Діти з хрущовки», друге місце вибороли представники «Цікавого віку», а третє почесне місце дісталося «Зіркам Орфею». Усім вручили дипломи та сувеніри. Голова республіканської організації ветеранів С. Р. Бахчеван подарувала командам ілюстроване видання «Они сражались против фашизма». Книга була видана до 70-річчя Великої Перемоги й містить статті, документи, списки та публікації. Вона стане в пригоді під час підготовки до наступних інтелектуальних баталій.

Організатори та команди виконали великий обсяг копіткої роботи: почин нового формату схвалений і має всі шанси на життя.

Капітан команди переможців Володимир Сиргі вважає позитивним те, що брейн-ринг відбувся в Рік молоді, але зібрав всі покоління. Він додав: «Формат та ідея нам сподобалися. Є бажання втілювати їх у життя в рамках діяльності БНТР: брати участь і організовувати подібні заходи. Залучати учнівську молодь».

Художній керівник клубу «Орфей» Аліна Андрєєва як член команди вважає, що «…гра була інформативною, пізнавальною, примусила визнати прогалини в знаннях, мотивує до роботи над собою. Позитиву й оптимізму додала музична тематика, тому що це близьке і знайоме команді».

На думку керівника молодіжного закладу Любові Проданової, позитивним є те, що брейн-ринг залучив в орбіту співпраці різні заклади культури Тирасполя, об’єднав зусилля окремих людей і колективів, що подія відбулася саме в Рік молоді, в період відродження інтелектуальних ігор, їх популярності. Радує, що сучасна молодь знає пісні воєнних років, що учасники дістали імпульс для саморозвитку і вдосконалення.

Представники старшого покоління вважають себе щасливими, оскільки пам’ятають, як брали участь у конкурсах «Нумо, дівчата!», «Відгадай мелодію». Тож нині ніби повернулися в молодість, конкурс пробудив у них азарт, примусив активніше мислити, рухатися. За ігровими столами панувала атмосфера демократії та поваги: батьківська опіка та синівська повага нівелювалися, зникла вікова різниця, настільки вони захопилися процесом спілкування, співпереживання з молодшими командами та глядачами. Член команди «Цікавого віку» Людмила Полякова також вважає, що мети досягнуто, формат заходу має право на життя.

Олена СТЕФАНЮК.