Осінній синдром

Як краще адаптуватися дитині до осіннього періоду?

Прихід осені – це завжди великий стрес для організму. Доведено, що скорочення світлового дня викликає зниження в організмі вмісту серотоніну, який називають «гормоном щастя», це провокує негативну оцінку оточуючого світу. Тому найближчий супутник осені – депресія.

Організм дитини звик до тепла, а тут треба вдягати теплі речі. Це велике випробування для всіх наших органів, тому саме осінь – період загострення хронічних захворювань. У цей час «прокидаються» хронічні бронхіти, пневмонії, гастрити, холецистити, панкреатити та захворювання серцево-судинної системи, з’являються нові несподівані недуги. Запалення дихальних шляхів восени загострюється через різке похолодання. Слабкий організм ще не звик дихати холодним повітрям. Отже в цей час досить актуальна профілактика застуди в дітей.

Що ж робити, щоб діти менше хворіли? Кожного дня, не зважаючи на погоду, дитина має перебувати на свіжому повітрі. Звичайно, не враховуючи дощових днів. Свіже повітря добре підвищує апетит дитини, корисний для її фізичного розвитку. Листопад ще досить теплий місяць, тому ще є трохи часу, аби підготуватися до похолодання. Якщо маєте можливість, прогулянки для молодшої дитини мають бути кілька разів на день (до обіднього сну і після). Слід враховувати те, що восени вранці та ввечері прохолодно, а вдень може бути по-літньому тепло. Тому слідкуйте за тим, щоб дитина була одягнена по погоді.

Осінь – це добра пора року для того, щоб починати загартування дитини, якщо цього не робили раніше. Однак загартовуватися потрібно поступово. Використовуйте можливість умивання прохолодною водою, обливання ніг, обтирання й обливання. Краще починати з контрастного душу зранку. Спочатку постояти під теплою водою, а потім – під холодною. Навчіть трохи старшого малюка дихальної гімнастики. Вдих робиться через ніс повільно, видих ротом – різкий і сильний.

Деякі діти страждають від метеозалежності. Якщо ці прояви спостерігаються задовго до зміни погодних умов, це досить тривожний симптом, який може свідчити про порушення діяльності серцево-судинної, нервової, або ендокринної системи, що потребує звернення до лікаря. Дотримуйтеся правил гігієни. Намагайтеся підтримувати нормальну вологість у квартирі. У закритих приміщеннях, як правило, її показники значно нижчі за норму. Тоді, як в ідеалі, її значення має бути не менше 60 %. Таку ситуацію врятують кімнатні рослини та зволожувач повітря. Частіше провітрюйте приміщення і робіть вологе прибирання, особливо корисне свіже повітря під час нічного сну.

Намагайтеся уникати занадто людних місць. Чим менше контактів із хворими, тим більше шансів довше залишатися здоровим. Кожного разу, повертаючись з вулиці додому, відразу просто вимийте руки з милом. Лужна основа мила – страшний ворог для всіляких вірусів.

Слідкуйте за тим, що дитина п’є. Давайте чай з лимоном, м’ятою, ромашкою. Стежте, щоб напої не були холодними.

Підбиваючи невеликий підсумок, можна сказати, що профілактика застуди та вірусних захворювань у дітей – це свіже повітря та повноцінне харчування.

Яким повинен бути раціон харчування восени?

Осінь – це період, коли наш організм запасається енергією, щоб у всеозброєнні зустріти холодну зиму. Організм по-різному витрачає енергію в різні пори року. Восени підвищується загальне споживання калорій за рахунок жиру та простих вуглеводів. Зростає навантаження на нервову систему та організм в цілому, що потребує додаткової підтримки у вигляді вітамінів та мікроелементів, які є в продуктах харчування. В цей період рекомендується включати в раціон дітей страви з овочів та фруктів нового врожаю. Сезонні продукти дуже корисні, оскільки містять біологічно активні речовини, що так потрібні зростаючому організму, харчові волокна, що нормалізують роботу шлунково-кишкового тракту, а також полісахариди, які підтримують нормальну мікрофлору кишківника. Завдячуючи невисокій калорійності овочів і фруктів їх широко використовують у харчуванні дітей усіх вікових періодів. Пріоритетними в меню дитини мають бути овочі, фрукти, які довго зберігаються: коренеплоди, капуста, гарбуз, болгарські перці, яблука, груші, айва тощо. Восени дозрівають яскраві та корисні для здоров’я ягоди. Вони ефективно покращують імунітет, запобігають авітамінозу, підвищують рівень гемоглобіну, результативно лікують простудні захворювання на будь-якій їх стадії. Ягоди у свіжому вигляді мають бути стиглими, а мити їх потрібно безпосередньо перед приготуванням або споживанням.

Давайте дитині натуральні соки, чаї з плодів шипшини, калини, горобини. До раціону малечі варто додати моркву, картоплю, боби, капусту, квасолю, зелену цибулю, шпинат і горох. Готуйте з них салати, пюре, муси, соки, варіть компоти, вживайте свіжими. Якщо ви надаєте перевагу салатам, то заправкою обирайте рослинну олію. Заморозьте свіжі фрукти, овочі та ягоди, щоб взимку можна було додавати у страви для дітей. Не забувайте про продукти з фосфором і кальцієм. Тільки в їх дружній компанії вітамін D засвоїться швидко і працюватиме за призначенням. Тому молочні продукти повинні бути пріоритетними в раціоні дитини. В молочних продуктах, нежирному м’ясі, морській рибі, горіхах містяться амінокислоти, які необхідні для виробництва антитіл – помічників у боротьбі з респіраторними захворюваннями. До раціону необхідно включати злаки у вигляді каш, цільнозерновий хліб. Найбільш корисним сніданком безумовно є вівсяна каша, натомість не кожній дитині вона смакує. Своїм прикладом залучіть дитину до ранкової каші, додаючи до неї фрукти, ягоди, варення. Каші можна урізноманітнювати омлетами, йогуртами. В разі відмови дитини, погоджуйтеся на компроміс: тричі на тиждень дитина замовляє сніданок, решта днів – сніданок обираєте ви. Якщо відсутня алергія, можна до сніданку запропонувати горнятко какао, як енергетичний напій.

Як правильно пробуджувати дитину вранці?

Пробудження рано вранці часто супроводжується небажанням вставати. Навіть дорослі люди іноді силою змушують себе прокинутися, а дитині ще важче відірватися від солодких снів. Батьки нервуються, спізнюються на роботу, а дитина все ще у своєму ліжечку. Що ж робити? Діти живуть у своєму ритмі, тому підлаштовуватися під мам і тат, які поспішають у справах, їм зовсім не хочеться. Як правильно розбудити своє чадо? Як зробити ранок по-справжньому добрим?

Навчіться правильно будити дитину, щоб кожен ранок приносив радість і бадьорість. Головне, що візьміть за правило – будьте терплячими. Не треба будити різко – це тільки завдасть шкоди психіці дитини та зіпсує весь ранок, а може, й день. Будильники теж повинні бути для дітей особливі – з незвичайною доброю музикою, неголосними. Будильник повинен служити в першу чергу не як засіб пробудження – для цього є мама або тато –а як веселий і добрий сигнал того, що настав ранок. Виділяйте вашому чаду більше часу на пробудження. Нехай трішки поніжиться в ліжку, зробить кілька легких вправ. Якщо у вас є трохи вільного часу, то залиште дитину на 5–10 хвилин у спокої, а потім знову підійдіть до нього. Ніжним, але наполегливим голосом покличте його по імені, починайте будити. Багато матусь у цей час цілують своїх дітей. I правильно роблять. Ранкове пробудження стане більш приємним, якщо воно супроводжуватиметься поцілунком рідної людини. Як тільки малюк відкриє свої оченята, відразу ж обійміть його, поговоріть про солодкі сни. Нехай він спочатку поділитися з вами враженнями про нічні мрії, а потім вже відправляйте дитину на ранкові процедури у ванну кімнату. Але й не затягуйте з пробудженням – скочити з ліжка в самий останній момент у паніці далеко не кращий варіант.

Ні в якому разі не можна вранці різко кричати на малюка, включати яскраве світло або гучну музику. Звичайно, крихітка прокинеться, але назвати приємним таке пробудження не можна. Ніколи не зривайте з малюка ковдру, не стягуйте його з ліжка силою. Дитина не винна в тому, що ви вже давно спізнюєтеся на роботу. Це батьки повинні підлаштовуватися під своїх дітей, а не навпаки.

I ще. Зробіть усе, щоб син чи донька засипали напередодні ввечері з не менш гарним настроєм. Почитайте перед сном спокійну казку, поспілкуйтеся, виберіть разом спосіб, як ви завтра вранці будете прокидатися, поцілуйте перед сном і побажайте солодких снів.

Постарайтеся зробити щоденний ранковий ритуал прекрасним! Найважливіше для дитини правильний режим дня. Вона повинна засинати та прокидатися в один і той самий час. Цього режиму варто дотримуватись у вихідні дні та під час канікул. Це запорука правильного фізичного і нервово-психічного розвитку дитини та становлення імунітету. В разі порушення режиму дня слід повертатися до нього поступово та заздалегідь.

Важливим аспектом для кожної дитини вважається атмосфера в родині, коли ранок починається з тепла, ласки та посмішки.

 Поради батькам

ПЕРШЕ. Iнфекція передається переважно повітряно-крапельним шляхом від зараженої людини або через дотик до забруднених поверхонь.

ЩО РОБИТИ:

попросити дітей не підходити ближче ніж на 1 м до людей, що кашляють, чхають або мають жар;

нагадувати дітям про обов’язкове миття рук перед прийомом їжі та після відвідування вбиральні (мити руки потрібно щонайменше 20 секунд або використовувати дезінфекційні засоби для рук);

попросити дітей утриматися від прийому їжі з загальних упаковок або посуду (горішки, чіпси, печиво та інші снеки), куди багато людей занурюють руки;

просити дітей уникати привітальних обіймів і рукостискань, поки епідеміологічна ситуація не стабілізується;

посилити вимоги до вологого прибирання приміщень, очищення та дезінфекції об’єктів, яких торкається велика кількість людей, провітрювати приміщення;

важливо уникати місць масового скупчення людей.

ДРУГЕ. Симптоми інфекції: кашель, біль у горлі, риніт, лихоманка, утруднене дихання, сухий кашель, чхання, біль у грудині; у деяких випадках – діарея або кон’юнктивіт. У складних випадках інфекція може викликати пневмонію. Часом ця хвороба може бути смертельною, однак переважно це відбувається з людьми середнього чи старшого віку, що мають супутні захворювання.

Фото з вiдкритих джерел.