Змагання Боксерів

Упродовж майже двох тижнів, з 25 жовтня по 6 листопада, в Белграді тривав XXI чемпіонат світу з боксу. У ньому взяли участь понад 650 боксерів із 105 країн з усіх п’яти континентів, зокрема два вихованці Тираспольської СДЮШОР боротьби та боксу: Андрій Кір’яков та Василь Чеботар.

Відзначимо, що нинішній чемпіонат відбувався за новим регламентом, ухваленим міжнародною федерацією боксу AIBA після Олімпіади в Токіо. Відтепер спортсмени змагаються у тринадцяти вагових категоріях, а раніше таких було одинадцять. Цікавий і той факт, що вперше в історії переможці та призери чемпіонату в кожній ваговій категорії отримуватимуть гроші преміальними за досягнутий результат.

Для Андрія Кір’якова нинішній чемпіонат світу – вже другий, він дебютував на найвищому форумі боксерів планети два роки тому в Єкатеринбурзі. Нині спортсмен виступив у новій ваговій категорії – до 80 кілограмів, де на нагороди турніру претендував 41 боксер.

У першому поєдинку суперником придністровського боксера став Арсім Етем з Македонії. Поєдинок видався важким і завзятим, але Андрій зумів виявити неабияку волю до перемоги, чудові бійцівські якості та дотиснув суперника, здобувши перемогу з рахунком 3:2.

У другому раунді змагань тираспольчанин зустрівся із представником команди FC-1 – Fair Chance Team або Команда справедливого шансу. Це ще одне нововведення, яке проходить апробацію на нинішньому чемпіонаті. У цій команді зібрані спортсмени з різних країн, а формує її AIBA на власний розсуд: із тих боксерів, хто на їхню думку гідний шансу виступити на чемпіонаті світу. Отож представника цієї команди Сіаба Ноорі придністровський боксер переміг, завершивши поєдинок достроково у другому раунді.

На стадії чвертьфіналу Андрію Кір’якову довелося вже дуже нелегко. За турнірною сіткою йому в суперники дістався росіянин Олексій Садома, це був уже бій за медаль – щонайменше бронзову. Росіянин переміг, а тираспольський боксер у результаті залишився на п’ятому місці, за крок від п’єдесталу пошани.

Що стосується Василя Чеботаря, то його виступ у столиці Сербії виявився не таким успішним. У ваговій категорії до 63,5 кілограмів було заявлено 44 боксери. У першому ж бою йому дістався досить серйозний суперник – Санаталі Толтаєв із Казахстану. При всьому старанні тираспольський спортсмен не зміг здобути перемогу і на цьому завершив свій турнірний шлях.

Чемпіонат у Белграді підбив підсумок офіційним міжнародним змаганням нинішнього року. Для придністровських боксерів він був досить успішним, що дає право чекати на медальні досягнення і наступного року.

Олександр Зайчук.

Фото звiдкритих джерел.