Міжнародний турнір у Бендерах

У придністровському місті зібралися чемпіони світу з шашок різних років та перспективна молодь із різних країн. Саме у нас щороку проводиться турнір «Меморіал Грінгруза», організаторами якого є учні та однодумці видатного тренера Миколи Грінгруза.

Для досвідчених шашистів це можливість зустрітися з друзями та колегами, для юних спортсменів – підвищити свій рівень гри у гідній конкурентній боротьбі. Цього року гросмейстерський турнір виграв чинний чемпіон світу з шашок-100 росіянин Олександр Шварцман. Йому раді в будь-якій країні, але до Бендер він завжди приїжджає з особливою радістю.

За словами Олександра, в місті на Дністрі минула його молодість. «За радянських часів Бендери були центром шашкового життя, тут завжди проводилися юнацькі турніри, фестивалі, першості СРСР, і я часто приїжджав сюди. Микола Грінгруз був одним із організаторів, він хотів, щоб його учні якомога частіше грали із сильними суперниками. Він був світлою людиною, любив усіх, любив приймати гостей та всім намагався допомогти», –  розповів гість республіки.

Олександр Шварцман набрав 10 очок із 14 можливих. 4 партії він зіграв з нічийним рахунком, зокрема і з міжнародним майстром з Бендер Денисом Дудком. Дудко посів 4-те місце, поступившись за коефіцієнтом Сергію Бєлошеєву з Росії. На 2-му місці – найбільш титулований молдавський шашист Іон Дошка.

У турнірі майстрів грали 22 спортсмени без урахування віку та гендерних відмінностей. Проте нагородження відбулося згідно зі спортивними розрядами, які мають учасники.

Серед майстрів спорту 100 % результат показав бендерчанин Олег Гросу – неодноразовий призер Європи та світу серед інвалідів. Дмитро Ілієску з Бендер та Ганна Шляховська з Тирасполя – призери.

Серед кандидатів у майстри спорту 1-е місце посіла Наталя Носарєва із Запоріжжя. Компанію на п’єдесталі їй склали бендерчани Сергій Сіденко та Михайло Дамаскін. Серед першорозрядників відзначився 12-річний вихованець Бендерської СДЮШОР № 4 Богдан Волошин. Він набрав 9 очок із 14 можливих, вперше виконавши норму кандидата у майстри спорту. Інші місця зайняли комратські спортсмени.

Богдан Волошин розповів, що знає про великого тренера Миколу Грінгруза. «Він навчив усіх грати в шашки, бути сильними та прославив Бендери. Я гордий виступати в такому турнірі й показати своєю грою, що ми теж гарні шашисти», – сказав юний бендерчанин.

Наймолодша учасниця змагань – чемпіонка світу серед спортсменок до 8 років Єва Єригіна з Комрата отримала в подарунок книгу з теорії шашкової гри з автографом Олександра Шварцмана.

Олександр Зайчук.

Фото IA «Новости Приднестровья».