Новини – коротко

Про хід збиральної кампанії в Придністров’ї

Згідно з даними, представленими територіальними управліннями сільського господарства, природних ресурсів та екології, в Придністров’ї на 9 листопада 2021 року зернових і зернобобових культур намолочено 516,6 тис. тонн із середньою врожайністю 46,6 ц/га.

Кукурудзи прибрано 6 тис. га (24 % збиральної площі), намолочено 51 тис. тонн зерна з середньою врожайністю 82,8 ц/га.

Зібрано 10,3 тис. тонн місцевої картоплі із середньою врожайністю 336,2 ц/га.

Овочів зібрано 27,4 тис. тонн, у тому числі 3 тис. тонн зеленого горошку і 16,4 тис. тонн цукрової кукурудзи.

Цибулі зібрано 3 тис. тонн, капусти – 1,2 тис. тонн, моркви – 1 тис. тонн, томатів – 1 тис. тонн, перцю солодкого – 563 тонни, буряка – 505 тонн, баклажанів – 215 тонн.

Винограду зібрано 21,3 тис. тонн із середньою врожайністю 93,6 ц/га.

Зібрано 14 тис. тонн плодових культур, зокрема 6,3 тис. тонн кісточкових. Триває збирання зерняткових культур, їх зібрано вже 7,7 тис. тонн.

Триває підготовка ґрунту під озимі культури, підготовлено 87,4 тис. га або 78 % від прогнозованої площі.

Посіяно озимих культур на площі 80,6 тис. га, з них пшеницею засіяно 57 тис. га, рапсом – 19 тис. га.

Грошові перекази в Придністров’я

Придністровський республіканський банк повідомляє, що за 9 місяців до Придністров’я надійшло понад $100 млн грошових переказів.

Найчастіше жителі республіки отримують їх із Росії, Ізраїлю та Німеччини.

У січні – вересні нинішнього року до Придністров’я надійшло 106,4 млн доларів у вигляді приватних грошових переказів. Це на 15,1 млн доларів, або на 16,5 %, більше минулорічного рівня. Найбільше їх надходить із Росії.

Придністровці в січні – вересні переказали за кордон 27,1 млн доларів. Тут також лідирує Росія (13,6 млн), на другому місці – Україна (7,65), далі – Туреччина (2,2).

У республіканському бюджеті – все за планом

Усі ключові статті республіканського та місцевих бюджетів, а також бюджету Єдиного державного фонду соціального страхування за жовтень профінансовані. Про це на черговому засіданні Координаційної ради при Уряді доповіла перший віце-прем’єр – міністр фінансів ПМР Тетяна Кірова.

За словами Тетяни Кірової, поточний місяць розпочато планомірно і відповідно до прогнозних параметрів щодо виконання зобов’язань республіканського і місцевого бюджетів.

У 2022 році курс долара до рубля ПМР не зміниться

Банківська рада Придністровського республіканського банку затвердила основні напрямки грошово-кредитної політики на 2022 рік. Документ був представлений депутатам Верховної Ради ПМР. Прес-служба Верховної Ради повідомляє, що законодавці прийняли його до відома.

«Для нас дуже важливо відзначити, що та політика, яка існувала раніше, триває. Це політика, спрямована на економічне стимулювання діяльності наших підприємств, економічних агентів, які здійснюють зовнішньоекономічну діяльність, імпортні та експортні операції. Для нас дуже важливо було побачити, що основні напрямки грошово-кредитної політики зберігають подальшу стабільність на валютному ринку», – підкреслив голова Комітету з економічної політики, бюджету та фінансів Віктор Гузун.

Курс, позначений в основних напрямках грошово-кредитної політики, у 2022 році залишиться на колишньому рівні. Курсовий коридор збережеться в числових параметрах останніх двох років: 16,1 – 16,5 рублів за 1 долар.

Анастасія КАСИМ.