Повернення ще однієї легенди

У Бендерах після ретельного капітального ремонту спустили на воду багатотонний буксир-штовхач. Майже 30 років він стояв без діла, а тому днище його встигло повністю прогнити. Нині стоять у черзі на ремонт інші плавзасоби – їх у річковому порту Бендер близько двадцяти.

Легендарний річковий порт заснований у 40-х роках минулого століття, хоча за іншими даними, постійна річкова навігація Дністром розпочалася в далекому 1890 році.

Усього 40 років тому Бендерський порт славився на весь Радянський Союз, адже він не лише ремонтував, а й будував судна. Крім десятка барж, які завод щорічно здавав річковикам, тут же створювалися й невеликі теплоходи проекту Р-13 – близько 30 плавзасобів. До речі, всі вони були названі на честь квітів – «Роза», «Тюльпан», «Конвалія», «Пролісок» тощо.

Стосовно до насправді великого минулого річкового порту можна додати, що раніше на балансі тут були десятки самохідних суден та барж. Дністром також ходили річкові трамваї та проводилися багатоденні тури, які були надзвичайно популярні у місцевих мешканців і туристів з усього великого Радянського Союзу.

На початку 90-х річковий порт виробляв від 2 до 2,5 млн вантажних перевезень на рік, а також майже 4 млн – пасажирських. Усе це, на жаль, залишилося тільки в історії.

За весь час розвитку порт зазнав неймовірних злетів, успіхів і не менш грандіозних падінь. Останні 15 років підприємство було збитковим, а тепер річкойи порт намагається вижити й рухатися вперед. У його розпорядженні є понад 20 плавзасобів – катерів, буксирів, барж. Найближчим часом їх теж планують відремонтувати. «Четвертий рік поспіль ми працюємо стабільно, маємо й прибутки. Виконуємо днопоглиблювальні роботи. Крім того, підприємство здійснює розчищення насосних станцій. Зокрема, караван суден нині перебуває в Молдові й розчищає насосну станцію, яка забезпечує водою Кишинів. У перспективі – очищення і відновлення насосних станцій у селах Ташлик та Красногорка», – розповів начальник служби експлуатації Бендерського річкового порту Олександр Бринзан.

Останнім часом у порту поетапно відновлюють плавучі засоби в сухому доку, який попередньо звільнили від пароплава «Бируинца». Вже реконструйовані баржі, плавальний кран та буксир. Тільки у 2020 році повернули до експлуатації дві баржі. В одній із них потрібно було заварити частини днища і борт, які зовсім розвалилися. Щодо відновленого плавального крану, то там два трюми пропускали воду, тому довелося поміняти їхню обшивку.

Зайнялися минулого року й оновленням буксиру РТ-307 потужністю 300 кінських сил. Судно не експлуатувалося багато років, тому там необхідно було замінити двигун та промити всі системи. Фахівці відзначають, що цей буксир є потужним засобом для пересування, зокрема баржі, плавкрану та інших річкових суден.

Своєї «зоряної» години дочекався буксир-штовхач, йому, до речі, вже 35 років, з яких більше половини річковий тягач водив плавкрани Дністром, штовхав баржі з піском. А потім він довго стояв у доку з прогнилим дном. Лише через десятки років його, нарешті, відремонтували, вдихнули в нього нове життя. «Ми повністю замінили обшивку днища та бортів. Тепер треба просто зібрати все докупи, обладнати службові каюти та здійснити технічний догляд головного двигуна», – зазначив головний інженер Бендерського річкового порту Віктор Шаламов.

Запчастини для ремонту буксира-штовхача спеціалісти річкового порту шукали всюди: як у Придністров’ї, так і в інших країнах. До речі, інколи їх знаходили на підприємствах, які вже не працюють.

Це один із перших буксирів, відремонтованих за довгі роки у Придністров’ї. Його вже, до речі, спустили на воду. Далі, вже зовсім скоро, свого довгоочікуваного ремонту дочекається 600-тонна баржа. До відновлювальних робіт фахівці планують приступити за кілька тижнів.

Леся ПОТОЦЬКА.

Фото IA «Новости Приднестровья».