Захопливо та пізнавально

Учасники творчого об’єднання «Ліра» (гурток художнього читання) під керівництвом Тетяни Каліної та Антоніни Землянських 5 листопада здійснили екскурсію в Дубоссари. Там вихованці Рибницького ЦДЮТ ознайомилися з Дубоссарською гідроелектростанцією, дізналися багато цікавого з історії міста та відвідали контактний зоопарк.

Керівник гуртка Тетяна Каліна розповіла, що ця екскурсія готувалася довго і ретельно. Наприклад, для відвідування такого режимного об’єкта, як Дубоссарська ГЕС, необхідно було заздалегідь (мінімум за тиждень) узгодити час екскурсії, а також скласти точний список екскурсантів. Для відвідування зоопарку, також необхідно було домовитися і вибрати будь-який день тижня, крім четверга (у четвер зоопарк не працює). Коли всі умови були виконані, вихованці в супроводі Тетяни Миколаївни та Антоніни Вікторівни вирушили в цю захопливу подорож.

Першим пунктом екскурсії була Дубоссарська ГЕС. Старший диспетчер гідроелектростанції Олег Попов ознайомив екскурсантів з історією станції, пояснив у загальних рисах принципи її роботи та провів екскурсію найцікавішими місцями. Рибницькі хлопчики та дівчата побували в нижній щитовій, на службовому мосту водозливної бетонної греблі, в машинному залі та на центральному посту управління станцією. Діти були здивовані й дуже задоволені тим, що вони дізналися та побачили.

Подякувавши Олегу Гавриловичу і розпрощавшись зі станцією, екскурсанти сіли в мікроавтобус і попрямували в центральну частину міста. Історію Дубоссар і району вони осягали зокрема й з інформації, розміщеної на спеціально оформлених великих стендах.

Підкріпившись комплексним обідом у ресторані «Дністровський сад», учасники екскурсії відвідали місцевий зоопарк. Вихованці ЦДЮТ заздалегідь приготували частування для звірів і птахів, які утримуються в зоопарку. Для них дозволили принести сухарі, моркву, яблука, зерно і погодувати мешканців. Діти змогли поспостерігати за лебедями, павичами, цесарками, різними видами фазанів, папугами, голубами, курми та перепелами, побачили гордість зоопарку – африканських чорних страусів, і, звичайно, ведмедицю Машу.

Екскурсанти дізналися, що Маша, виявляється, кінозірка. Вона знімалася в 7-й серії 6-го сезону українського серіалу «Свати», а пізніше гастролювала з Кишинівським шапіто і тільки потім опинилася в зоопарку. Діти познайомилися з лисом Тимошкою і козулею Манею, тхором Рікі та в’єтнамськими свинями. На завершення покаталися територією зоопарку на чарівному коні. Загалом, екскурсія в Дубоссари була дуже насиченою, пізнавальною і такою, що запам’ятається надовго. Діти просять своїх керівників частіше влаштовувати виїзні екскурсії, вже розглядають і планують нові можливі маршрути.

Дмитро ВЛАДОВ.