Спільна праця на благо рідного краю

Жителі Кам’янщини активно включилися в республіканську акцію з озеленення. Довкола дитячих майданчиків і біля освітніх установ, у скверах та інших куточках відпочинку, а головне – на пустирях з’явилися декоративні рослини: сакури та катальпи, горобини й черемхи, клени та липи, верби й берези.

У місті до акції залучилися понад 80 кам’янчан. На допомогу комунальникам, які добре знають усі тонкощі процесу озеленення населених пунктів, прийшли педагоги з учнями, члени трудових колективів, активісти громадських об’єднань і добровольчого руху. Всі вони дізналися про акцію з оголошень, розміщених у засобах масової інформації та соціальних мережах, і прийняли усвідомлене рішення присвятити кілька годин роботі на благо рідного краю.

Колектив спеціалізованої дитячо-юнацької школи олімпійського резерву розгорнув свою діяльність з озеленення на двох локаціях. На території СДЮШОР юні легкоатлети, волейболістки та футболісти під керівництвом директора Юрія Грекова і тренерів-викладачів садили липи та клени. Молоді деревця прикрасили вхідну алею, зробивши вбрання головного спортивного закладу міста ще пишнішим. Друга група озеленяла територію нового об’єкта – готелю для спортсменів, капітально відремонтованого та оснащеного коштом Фонду капвкладень. Довкілля готелю та розташований поруч стадіон вимагали благоустрою. Завдяки акції, ця проблема також вирішена: 40 кущів вічнозеленого самшиту вже тішать око, а молоді черемхи та сакури по весні прикрасять усе довкола біло-рожевим мереживом.

Доглянутий розарій, яким по праву гордиться колектив найкрупнішої школи району –Кам’янської СШ № 2, поповнили 80 кущів троянд. Одинадцятикласники, які їх висаджували, впевнені: вишукані квіти радуватимуть різнобарв’ям і ароматом від перших теплих днів до морозів, стануть доброю пам’яттю про випускників. Попереду ще півроку навчання, за цей час кущі (які кожен школяр, що посадив їх, має намір ретельно доглядати) звикнуть до нового «місця проживання», наберуться за зиму сил і навесні розкриють яскраві пелюстки.

У затишному куточку, де річка Кам’янка зустрічається з Дністром, дружно працювали співробітники держадміністрації району та міста й активісти Загальнопридністровського народного форуму (ЗНФ). Керівник його територіального відділення Іван Бистров, який має величезний досвід озеленення території санаторію «Дністер», готував ці саджанці, а тому охоче ділився секретами майстерності з молоддю, показуючи, як освіжити коріння викопаних напередодні рослин, як правильно підрізувати гілки перед зимівлею. «Ми не вперше беремо участь в озелененні Кам’янки, – розповіли представники молодіжного крила ЗНФ Надія Заєць і Олеся Скодило. – Навесні посадили в міському парку понад 60 саджанців черемхи та горобини».

Розмови були короткими, оскільки кожен учасник акції був зайнятий фізичною працею: чоловіки копали ямки під рослини, жінки підносили воду для поливу. Багато хто прийшов зі своєю сім’єю, і для дітей посадка дерев стала важливим життєвим уроком. Другокласниця Юля Шофул дізналася від батьків, як важливо піклуватися про молоду рослину, поки вона укоріниться на новому місці. Тихенько пообіцяла вона тонкій берізці відвідувати її якнайчастіше.

Задоволено оглядаючи результат спільної праці (березовий гайок у центрі галявини та плакучі верби, що розташувалися ближче до води), глава держадміністрації Володимир Бичков зазначив: «Відрадно, що в нашому районі є чимало охочих облаштовувати місто і навколишні села, робити їх красивішими та більш затишними.

Вже упродовж тижня мешканці Кам’янщини озеленюють населені пункти та зони відпочинку. За цей час посаджено близько 2 000 дерев і кущів різних порід».

Ніна ПАНАЇДА.