Оперштаб – про головне

Засідання Оперативного штабу при Президентові ПМР з профілактики та запобігання розповсюдженню нової коронавірусної інфекції відбулося 9 листопада під керівництвом Вадима Красносельського, який, перебуваючи в Москві, долучився до наради в телефонному режимі. 

Про ситуацію в республіці доповів міністр внутрішніх справ Віталій Нягу, який розповів, що носіями COVID-19 станом на 8 листопада є 4 987 придністровців. В умовах спеціалізованих стаціонарів лікуються 2 146 із них. Таким чином, загальна завантаженість придністровської госпітальної мережі становить 90 %.

Тяжко хворіють 455 осіб, або 21 % від загальної кількості госпіталізованих на поточний момент громадян, 65 – пацієнти реанімаційних відділень, 13 хворих підключені до апаратів штучної вентиляції легень. У домашніх умовах лікуються 2 785 чоловік, з них 272 особам у період з 1 по 8 листопада знадобилася госпіталізація. У стаціонарах республіки також проходять лікування 106 дітей.

Дещо зменшилася середньодобова захворюваність, яка становила 408 випадків (тижнем раніше їх було зафіксовано 433). Загалом у Придністров’ї за час пандемії коронавірусу виявлено 72 618 фактів інфікування COVID-19.

Не впоралися з хворобою 1 657 носіїв вірусу, або 2,2 % хворих, вилікувалися 65 678 осіб, або 91 % інфікованих. На обов’язковій самоізоляції перебуває 2 878 придністровців.

З 1 по 8 листопада в республіці на карантин закрито 44 групи у 33 дитячих садках. Школярі перебувають на канікулах, продовжених на тиждень у зв’язку зі складною епідобстановкою.

Вадима Красносельського цікавила ситуація щодо проведення контрольних заходів з виявлення порушників санітарно-епідеміологічних вимог. Керівник Оперштабу поінформував, що перевірки тривають, за звітний період їх здійснили на 3 400 об’єктах, виявивши при цьому 122 порушення. Водіїв громадського транспорту, що не дотримувалися санітарних норм, виявили понад 70. Складено відповідні адміністративні протоколи.

Учасники наради обговорили питання щодо вакцинації населення. Протягом тижня повний курс завершили 1 214 громадян. Дало позитивні результати вакцинування громадян у сільській місцевості, а також розміщення кабінетів для щеплень на центральних ринках, відзначив Віталій Нягу. Загалом у республіці від COVID-19 щеплено 113 768 осіб, або 24,4 % населення.

Президент запитав, чи виконується його доручення щодо проведення комп’ютерної томографії інфікованим громадянам, які проходять лікування вдома. Віталій Нягу повідомив, що для таких потреб надається транспорт, який лише за останні 5 днів доставив на томографію 63 особи, з яких 28 хворих, за результатами обстеження, довелося перевести в стаціонари.

Аліса КОХАНОВА.