Тисячі тюльпанів в пам’ять про полеглих героїв

Майже сотня активістів 5 листопада взяла участь у висадці тюльпанів біля стели на Кіцканському плацдармі. Це пам’ятне місце відіграло важливу роль у ході Яссько-Кишинівської операції.

До проведення акції приєдналися «Волонтери Перемоги», активісти «Молодіжного Оновлення» з Тирасполя та Слободзеї, учні промислово-будівельного коледжу та медучилища, активісти «Міського молодіжного центру», курсанти Тираспольського юридичного інституту, вихованці кадетського корпусу та РУВК ім. Макаренка, жителі села Кіцкани, школярі та студенти.

Організатором заходу виступила партія «Оновлення». Керівники представлених об’єднань провели початковий інструктаж з техніки безпеки, а також розповіли про історичне місце – Кіцканський плацдарм. У цей день багато учасників акції побували на місці історичної битви вперше. Було дуже важливо, щоб кожен присутній розумів, для чого він сюди приїхав і що це означає для історії, для збереження пам’яті про події та для нашої культури. Саме звідси 20 серпня 1944 року радянські війська в ході Яссько-Кишинівської операції перейшли в наступ, а самі бої за утримання плацдарму тривали понад чотири місяці. За цей час загинули 1 480 хоробрих радянських солдатів. Ця операція завершила визволення всієї території нашого краю.

Щоб зберегти в пам’яті нащадків цей великий подвиг мужніх людей, був відкритий меморіал «Обеліск Слави», виконаний у формі бетонного багнета, втілений в життя за проектом молдавського радянського архітектора Семена Шойхета. Нині це одне з найвідоміших місць воїнської слави в Придністров’ї. Кожен, хто хоч раз побуває тут, назавжди буде підкорений широкими пейзажами, красою ландшафту і, звичайно, історією, від якої захоплює дух.

Героїнею дня стала садівниця, громадська діячка Неллі Лелюх. Саме вона виступила з ініціативою облагородити пам’ятне місце квітами, які виростила і зібрала спеціально для цієї акції на своїй дачі в с. Нікольське. Під її чуйним керівництвом відбулася вся висадка тюльпанів. Багато разів вона підходила до активістів, контролювала процес і навіть хвалила за сумлінно виконану роботу. Селекціонер відібрала близько десяти сортів тюльпанів, серед них: червоні, жовті, оксамитові, махрові та навіть крупні голландські.

Уздовж головних доріжок, що прямують до стели, було висаджено близько 4 тисяч цибулин квітів. Активісти займалися не тільки висадкою і прибиранням опалого листя, а й збором сміття в околицях плацдарму.

Полив усіх насаджень був організований за допомогою пожежної машини з Бендер, інвентар для роботи надали підприємства «Спецзеленбуду» Тирасполя і Бендер. А комфортно дістатися до місця проведення акції всі учасники змогли за допомогою транспорту ТЮІ, Верховної Ради та волонтерів-автомобілістів.

Студентка четвертого курсу економічного факультету Анастасія на цьому місці була тільки одного разу і дуже рада, що, повернувшись сюди знову, вона змогла зробити щось важливе для прекрасного історичного місця.

«Мені здається, сюди можна приїжджати на цілий день. Прогулюватися в околицях меморіалу, насолоджуватися чарівними видами та згадувати про героїчні подвиги Радянської Армії під час Великої Вітчизняної війни. Відомо, що без минулого у нас не може бути майбутнього. Уроки історії треба пам’ятати!» – зазначила Анастасія.

У перервах курсанти розливали всім бажаючим гарячий чай з лимоном. Після виконаної роботи у кожного був час прогулятися територією меморіалу, прочитати напис на стелі, зробити пам’ятні фото. Після прекрасно проведеного дня на Кіцканському плацдармі, всі, як один, повторювали, що обов’язково приїдуть сюди навесні й пишатимуться тим, що стали причетними до збереження і шанування історії своєї нації.

Марина СОВА.

Фото: mvdpmr.org