Молодість – це стан душі

У період між двома знаменними датами – Всесвітнім днем молоді (відзначається 10 листопада) і Міжнародним днем студентів (17 листопада) – відбуваються чисельні акції та флеш-моби, семінари та конференції, конкурси та концерти, присвячені молодим і завзятим – двом категоріям, на честь яких засновані свята.

Цей період дістав відповідну назву –декада молоді. В її рамках у Кам’янці відбувся культмасовий захід, покликаний познайомити суспільство з активним і талановитим юнацтвом, та допомогти героям Року молоді об’єднатися, знайти однодумців у громадській роботі, захопленнях та інтересах.

Сценарист і ведучий заходу – художній керівник районного Будинку культури Віталій Дашко сам не так давно перейшов ту межу, що офіційно ділить населення на людей молодих і середнього віку. Однак він упевнений: «Молодість це не кількість прожитих років. Молодість – це стан душі! Значить, її можна продовжити на все життя». Підкріплюють цей висновок діти. Їх у сім’ї Дашко четверо: дитсадівського віку, школярі та студентка. Постійно цікавлячись усіма аспектами їхнього повсякденного життя, залучаючись до діяльної участі в ньому, батьки добре розуміють сьогоднішніх підлітків. Бліц-інтерв’ю Віталія Дашка зі старшою донькою Дариною, поза сумнівом, допомогло багатьом дорослим учасникам заходу усвідомити різницю між порою свого юнацтва і тим, чим живе нинішня молодь. Виявилося: схожого більше, ніж відмінностей. Під час особистісного становлення, в пору дорослішання людині ніколи нудьгувати. Освіта і батьківські доручення, гуртки й тренування, зустрічі з друзями та прогулянки. Плюс «посиденьки» в Інтернеті – куди від них нині подінешся…

Проте соцмережі – не тільки місце проведення часу, а і ресурс для об’єднання молоді за інтересами, можливість навіть у карантинних реаліях організовувати й проводити творчі фестивалі та добродійні акції. А ще – оперативно здобувати інформацію про земляків, які потребують підтримки, та надавати їм допомогу. Про це розповіли активісти молодіжного крила Загальнопридністровського народного форуму Діана Богорош і Максим Ляхевич. На рахунку організації вже є чимало просвітницьких заходів і виставок, спортивних змагань та інтелектуальних ігор. У полі зору членів ЗНФ – актуальні для юнацтва і молоді питання та пропозиції щодо їх розв’язання, що вже упроваджуються в життя в нашій республіці. До того ж вони є ядром добровольчого руху, що активно включився в боротьбу з пандемією. «Ми допомагаємо тим, хто опинився на карантині, літнім і самотнім людям. Купуємо за їхніми заявками продукти, ліки, предмети першої необхідності та доставляємо все це до самого порогу», – парою фраз описав Максим ту величезну роботу, яку у вільний час виконують волонтери з весни минулого року. «Ми будемо раді прийняти до своїх лав усіх ініціативних молодих людей, – додала Діана. – Якщо кожен хоч трохи допоможе іншій людині, то і світ стане набагато кращим!»

Подія познайомила кам’янчан та гостей міста і з тією молоддю, яка старанно розвиває свої таланти. З яскравими музичними номерами виступили солісти ансамблю Дитячої школи мистецтв «Натхнення»: Вікторія Теслюк, Валерія Вальковська, Валерія Антипіна й Аким Букацел. Із Катеринівки на свято приїхали юна вокалістка Ганнуся Кушнір і лауреат республіканських вокальних конкурсів та фестивалів Надія Свинобой. Цю молоду солістку народного колективу «Черемушка» знають не тільки земляки. Своїм дзвінким голосом і вдумливою манерою виконання вона підкорила серця глядачів із різних куточків Придністров’я та багатьох зарубіжних гостей нашого краю, що відпочивали в санаторії «Дністер». Нині Надюша – студентка Тираспольського інституту мистецтв. Старанно освоює ази хорового диригування й удосконалює свій вокальний дар. Найголовніше те, що вона особистим прикладом доводить: якщо є мета і людина прикладає старання, щоб досягти її, – тоді мрія стає реальністю.

Ніна ПАНАЇДА.

Фото автора.