Ювілей першого головного редактора газети «Гомін»

Михайло Iванович Чернега 12 листопада відзначив 90-річний ювілей.

Він єдиний у Придністров’ї лауреат премії Спілки журналістів Радянського Союзу, лауреат вищої нагороди Спілки журналістів МРСР. Ювіляр має дві срібні та дві золоті медалі ВДНГ СРСР. Михайло Iванович – кавалер ордена СРСР «Знак Пошани» і ордена Пошани ПМР. Він нагороджений Почесною грамотою Верховної Ради МРСР і відзначений медалями СРСР «За доблесний труд» і «За трудову доблесть», а також медаллю ПМР «За трудову доблесть».

І це все про нього – про журналіста за покликанням, фундатора і першого головного редактора газети «Гомін», про одного з засновників (спільно з Борисом Тимофійовичем Палагнюком) Товариства української культури міста Рибниці та Рибницького району «Поділля» – Михайла Івановича Чернегу.

Уродженець села Білочі Рибницького району вже в 10-річному віці, коли німецько-румунські загарбники окупували його рідне село, став учасником підпільної партизанської організації, якою керував його старший брат Дмитро. Першою професією, освоєною Михайлом ще до служби в армії, стала професія агронома, фахівця з виноробства і виноградарства. Проте вже в армії йому вдалося попрацювати в армійській «Окружной газете». Після демобілізації М. Чернега працював учителем, а коли закінчив навчання в Кишиневі та здобув вищу освіту –директором школи. Та, очевидно, професія журналіста незмінно вабила його, і він став спочатку рядовим співробітником, а потім заступником, і, нарешті, головним редактором газети «Ленинское знамя». Потім рівень його журналістського досвіду оцінили в Кишиневі, де він пропрацював 13 років у головній молдавській газеті «Советская Молдавия».

З розпадом СРСР Михайло Іванович усвідомив необхідність створення на території Придніст-ров’я, 30 % населення якого на той час становили українці, українськомовного періодичного видання.

Результатом його наполегливої праці був вихід нашої улюбленої газети «Гомін», яка стала першим республіканським виданням.

Уже вкотре перелічуючи його досягнення і заслуги, дивуємося тому, звідки стільки сміливості,  твердої позиції та життєвої й творчої енергії в цьому чоловікові, сьогодні, безсумнівно, на власні очі можна побачити результат його прагнень. Для цього достатньо взяти в руки його дітище – газету «Гомін». Завдяки йому ось уже 30 років українці Придністров’я можуть читати газету своєю рідною мовою. Учні в школах на уроках української мови з задоволенням використовують газетні статті, нариси, репортажі з місця подій. У наше століття нових інформаційних технологій справа Михайла Чернеги вийшла на простори інтернету. Сьогодні можна відвідати сторінку газети на сайті ДУ «Приднестровская газета», у Вайбері та на Телеграм-каналі.

Колектив ДУ «Приднестровская газета», керівництво і колеги по перу газет «Приднестровье», «Адевэрул Нистрян» та, звичайно, «Гомін», щиро вітають ювіляра з Днем народження, зі славним ювілеєм і бажають йому міцного здоров’я, добробуту і многая літа. З роси та з води Вам, шановний Михайле Івановичу!

Дмитро АКIНIН.