Головна цінність людини – її здоров’я

Прес-служба Уряду повідомляє, що за дорученням Президента ПМР Вадима Красносельського буде розширена програма надання медичної допомоги громадянам республіки.

Відповідно зростуть і видатки бюджету на реалізацію цих соціально значущих проектів. Свої пропозиції щодо додаткових джерел фінансування галузі в поточному періоді представили МОЗ і Міністерство фінансів.

У 2021 році був доповнений перелік пільгових категорій громадян, які мають право розраховувати на надання допомоги коштом держави за межами республіки. Йдеться про кардіологічний профіль. Також була впроваджена програма підтримки сімей, які потребують здійснення екстракорпорального запліднення.

Збільшено ліміти на проведення магнітно-резонансної томографії. Діти-інваліди відтепер можуть обстежуватися у вузьких фахівців приватних медичних клінік. Найближчим часом така допомога надаватиметься вихованцям будинків-інтернатів та дітям із малозабезпечених сімей до п’яти років. І це тільки мала частина втілених ініціатив.

За розрахунками МОЗ, додаткова потреба складе близько 40 млн рублів. Сюди увійшли ліміти на оплату праці медперсоналу, придбання медикаментів, лікування за межами республіки та проведення МРТ.

У результаті спільної роботи профільні відомства знайшли джерело забезпечення частини потреби всередині галузі шляхом перерозподілу коштів. При цьому віце-прем’єр – міністр фінансів Тетяна Кірова підкреслила, що всі суми були запропоновані, виходячи з динаміки фактичного освоєння обсягів, які є на сьогодні. Ще частину планують перекрити надплановими доходами республіканського бюджету за 9 місяців.