Новини – коротко

«Спутник V» надійде до Придністров’я

Досі РМ затримувала доставку вакцини «Спутник V» у Придністров’я. За дорученням Президента Вадима Красносельського МЗС ПМР провело необхідну дипломатичну роботу, звернувшись до міжнародних учасників переговорного процесу.

Передбачається, що в п’ятницю, 19 листопада, дозвіл на імпорт партії вакцини «Спутник V» для Придністров’я буде виданий.

За повідомленням прес-агентства IPN, процес затягнувся тому, що досі нібито «були відсутні правові підстави».

Уникнути ускладнень можна

Заступник головного лікаря Центру гігієни та епідеміології Iнна Паладі закликала придністровців піклуватися про своє здоров’я та здоров’я своїх близьких.

За її словами, всього 3 % від усіх вакцинованих громадян республіки знову захворіли на коронавірус. При цьому захворювання протікало в них у легкому або середньому ступені тяжкості, жодна людина не була підключена до апарату штучної вентиляції легенів.

На сьогодні в Придністров’ї доступні чотири вакцини від коронавірусу: Pfizer, Johnson & Johnson, Sinovac і Sinopharm. Кожну з них придністровці можуть отримати безплатно. Для цього потрібно попередньо записатися за єдиним телефонним номером 126 або на Порталі держпослуг. Щеплення роблять людям, які досягли 16-річного віку. При собі необхідно мати закордонний паспорт.

Інна Паладі звернулася до тих, хто ще не зробив щеплення: «Піклуйтеся про своє здоров’я і здоров’я своїх близьких. Багато хто думає, що хвороба обійде його стороною, але, як показує досвід, це не так. Вакцинація нехай і не захистить від зараження, проте допоможе перенести хворобу без ускладнень, дозволить зменшити кількість летальних випадків».

Позачерговий доступ до медичної допомоги

Вдови учасників бойових дій із захисту Придністров’я зможуть розраховувати на одержання медичної допомоги позачергово.

Відповідний законопроект представило Міністерство з соціального захисту та праці. «Пропонується закріпити норму, що передбачає надання позачергової медичної допомоги цій категорії, в тому числі щорічне диспансерне спостереження у державних лікувально-профілактичних установах», – пояснила глава відомства Олена Куліченко.

Порядок щорічного медогляду для вдів, які страждають хронічними захворюваннями чи перенесли травму, визначає Уряд. Законопроектом обумовлено, що пільга поширюватиметься лише на вдів учасників бойових дій, які не зареєстрували повторний шлюб. На сьогодні на обліку в центрах соцстрахування і захисту таких налічується 213 осіб.

В Уряді підтримали ініціативу, документ направлять на обговорення до Верховної Ради.