Бендери – місто культури та чистоти

Програма декади молоді та студентів Придністров’я видалася насиченою. Упродовж 10 днів для всіх бажаючих було організовано онлайн-концерт «Молодіжна хвиля» за участю артистів Палацу культури ім. П. Ткаченка, історичний захід «Фестиваль – це юності свято велике» від Центральної бібліотечної системи. До того ж виставки, уроки духовності, зльоти та акції. Одна з них – екологічна – відбулася на території колишньої Пушкінської аудиторії.


Пушкінська аудиторія належить до найцінніших об’єктів архітектурної спадщини міста Бендери. Її збудували в 1902 році за проектом повітового земського техніка, архітектора Нікуліна. Бендерчани з захопленням прийняли величну й оригінальну будівлю. Звичайно, сам великий поет, на честь якого була названа згодом ця аудиторія, ніколи там не бував. Уся справа в тому, що після 1907 року, коли в Бендерах відзначили 70-річчя загибелі Олександра Сергійовича Пушкіна, аудиторію й почали називати Пушкінською.

Протягом багатьох десятиліть об’єкт був найбільш шанованим місцем відпочинку, проведення урочистостей, театральних постановок, балів та зборів. Там ставили спектаклі, причому на сцені грали не лише місцеві артисти, а й приїжджі з різних театральних міст Росії.

Під час Першої світової війни в аудиторії було розгорнуто військовий лазарет для поранених Південно-Західного фронту. У травні 1916 року Бендери відвідала сім’я останнього російського імператора Миколи Другого, яка також побувала в цьому лазареті, розташованому в Пушкінській аудиторії.

Крім того, на сцені аудиторії неодноразово співали Олександр Вертинський, Юрій Морфессі та Петро Лещенко. Цей об’єкт відомий ще й тим, що там проводили передвиборчі мітинги різні партії, виступали полум’яні борці за возз’єднання Бессарабії з Росією: Павло Ткаченко, Іван Шимков, Григорій Старий, Сергій Ревеняле.

Ще раз наголосити на важливості цього культурного об’єкта вирішили студенти Бендерського вищого художнього коледжу ім. В. Постойкіна. В рамках екологічної акції «Історія поряд. Пушкінська аудиторія» молодь облагородила прилеглу територію. «Наша невелика група з 8 осіб вирішила зібратися та прибрати тут все навколо. Будівля цікава тим, що вона має глибоке історичне підґрунтя. Це був колись популярний культурний центр міста. Тут зупинявся Микола Другий, наприклад», –розповіла студентка Бендерського вищого художнього коледжу Тетяна Чимпоєш.

Протягом довгих років будівля Пушкінської аудиторії руйнується, від колишнього культурного центру Бендер практично вже нічого не залишилося. «Після того, як об’єкт був зруйнований, обвалилася покрівля, за одними джерелами, тут була пожежа, а за іншими – її не було. Проте 1953 року до неї добудували наш центральний корпус і відновили одну будівлю, але вже як шовкомотальну фабрику», – розповів Сергій Горбаченко, ректор Бендерського вищого художнього коледжу ім. В. Постойкіна.

Пушкінська аудиторія має велике історичне значення, вона включена до «Єдиного державного реєстру нерухомих об’єктів культурної спадщини». Мрії та сподівання істориків і городян про повернення їй колишньої величі справдилися. Будівлю планують відреставрувати, до речі, фахівці вже розгорнули проектні роботи. Зокрема інженери оглянули будівлю, а конструктори розрахували системи укріплень. «На першому поверсі ми плануємо зробити великий виставковий зал, адже така аудиторія завжди потрібна та має попит. На мансардному поверсі та в бічних відгалуженнях будуть розташовані майстерні викладачів і студентів-дипломників», –поділився планами Сергій Горбаченко.

Студенти поставилися до цієї екологічної акції з усією серйозністю і вже зробили свій внесок у поліпшення зовнішнього вигляду Пушкінської аудиторії. Цей захід став хоч і не великим, але досить значним кроком на шляху до культурного відродження. Це все завдяки щорічній Декаді молоді.

Леся ПОТОЦЬКА.

Фото автора.