Вклонитися вам в пояс! Мало! До землі вам низький уклін!

Придністровській пожежній службі, яка належить до складу Головного управління з питань надзвичайних ситуацій (ГУзНС), 19 листопада виповнилося 30 років. У структурі правоохоронних органів республіки вона функціонує з 1991 року.

Працівників та ветеранів відомства щиро привітав Президент Вадим Красносельський. За його словами, «…30 років функціонування пожежної охорони ПМР підтвердили правильність прийнятого в 1991 році рішення, довели високий професіоналізм тих, хто вибрав для себе цю нелегку, але таку необхідну суспільству службу». Особливі слова подяки він адресував ветеранам пожежної охорони Придністров’я – тим, хто впродовж багатьох років своїм досвідом служить людям.

З 1 січня 2021 року набрав чинності Закон ПМР «Про затвердження Державної цільової програми (ДЦП) «Переоснащення службового автотранспорту пожежної охорони» на 2021 – 2029 роки». Необхідність її ухвалення була викликана потребою в зміцненні матеріально-технічної бази виконавчого органу державної влади, у віданні якого перебувають питання пожежної безпеки. Реалізація ДЦП сприяє забезпеченню високої професійної та бойової готовності підрозділів протипожежної служби й підвищенню ефективності організації гасіння пожеж та аварійно-рятувальних робіт.

Освоювати професію пожежника рекомендується людям рішучим, сміливим, відповідальним, таким, що мають твердий характер, силу волі, чітку координацію рухів, швидкість реакції. Вони повинні знати правила надання першої медичної допомоги, володіти міцною психікою, високою стійкістю до стресів, оскільки події іноді розвиваються непередбачувано, та і не всіх людей вдається врятувати, інколи вони гинуть на очах, і це теж необхідно стійко  пережити.

Дійсно важка, але дуже вдячна робота за цією професією. У Придністров’ї її здобувають тільки в Слободзейському політехнічному технікумі. Навчають майбутніх рятувальників на бюджетній основі за російськими освітніми стандартами. До абітурієнтів є й обов’язкова вимога – гарна фі-зична підготовка. До програми навчання додатково входить стройова підготовка, тому що в подальшому вони нестимуть службу у воєнізованих частинах.

Нині в технікумі навчаються 3 групи студентів по 30 осіб за спеціальністю «Захист у над-звичайних ситуаціях». Наступного року очікується перший випуск. Юнаки поповнять підрозділи пожежної охорони, які останнім часом відчувають дефіцит кадрів, оскільки навантаження на пожежних постійно зростає, кількість виїздів до місця події  збільшується.

Президент ПМР запропонував дати майбутнім пожежникам відстрочку від служби в армії. Прийняття такого законопроекту дасть можливість реалізувати поставлені Стратегією розвитку ПМР завдання щодо гарантування безпеки людей, щодо підвищення ефективності в галузі пожежної безпеки.

Депутати підтримали пропозицію Глави держави й розглянули можливість доукомплектування штату пожежної охорони особами призовного віку. Отже, в пожежну службу зможуть приймати не тільки тих, хто відслужив в армії, а й випускників профільних професійних навчальних закладів.

Пожежник – це професія суто чоловіча, проте в ролі слідчих та інспекторів можуть реалізувати себе і жінки.

Крім гасіння пожеж і порятунку людей придністровські пожежники ведуть велику профілактичну роботу з населенням, зокрема в школах і дитячих садках. Дорослим і дітям вони пояснюють, що необхідно робити в разі виникнення таких ситуацій. Для профілактики небезпечних випадків є пожежні інспектори, які перевіряють безпеку в різних установах. Працюють вогнеборці позмінно, між викликами тренуються, розробляють плани операцій з гасіння спалахів. Пожежникам часто доводиться ризикувати життям, рятуючи постраждалих.

Щоб перевірити бойову готовність пожежних підрозділів, у Придністров’ї проводяться республіканські чемпіонати з пожежно-прикладного та аварійно-рятувального спорту. Це досить важливий і необхідний захід і вид спорту, адже велика кількість представлених вправ застосовуються під час виконання обов’язків у ході гасіння пожеж, порятунку людей і майна. Пожежник повинен уміти користуватися рятувальним устаткуванням, знати техніку безпеки, вміти працювати на висоті. Необхідно мати добре здоров’я, високу витривалість, розвивати фізичну силу.

Придністровські пожежники своєю повсякденною самовідданою працею завжди готові прийти на допомогу й виконати найважливіше своє завдання – врятувати та захистити людське життя.

Наталя СИНЯВСЬКА.

Фото з вiдкритих джерел.