Оперштаб – про головне

На черговому засіданні Оперативного штабу при Президентові з профілактики та запобігання розповсюдженню коронавірусу, що відбулося 15 листопада, говорили про організацію харчування в госпіталях червоної зони та інших лікувальних закладах республіки.

Керівник Оперштабу, міністр внутрішніх справ Віталій Нягу, поінформував про результати опитування пацієнтів та персоналу в інфекційних стаціонарах республіки щодо якості харчування та організації подачі їжі, зазначивши, що нарікань поменшало.

Міністр також повідомив, що фахівці Центру гігієни та епідеміології перевірили якість харчування та процес приготування їжі у харчоблоках 13 лікарень, не включених до мережі інфекційних госпіталів.

Спеціалісти виявили низку недоліків і вважають, що в більшості випадків харчоблоки потребують ремонту, а в Республіканській клінічній лікарні доцільно збудувати нове приміщення. Найближчим часом за дорученням Президента відбудеться тематична нарада за участю керівництва Уряду, МОЗ, державних адміністрацій, а також головних лікарів медичних установ республіки.

Президент повідомив учасників наради про результати поїздки до Москви, та про домовленість щодо виділення республіці 200 тисяч доз вакцини для 100 тисяч громадян. Постачання здійснюватиметься у два етапи – по 100 тисяч доз. Цей поділ пов’язаний з обмеженим терміном зберігання препарату.

Перша партія перебуває на російському складі.

Молдова затримує видачу необхідних дозвільних документів, хоча була поінформована завчасно про те, що очікувана партія вакцини призначена для здійснення імунізації населення на безоплатній основі – без комерційної складової.

Йшлося на нараді й про кількість носіїв COVID-19 у звітний період. Нині виявлено 4 669 захворілих, із них у стаціонарах лікуються 2 227 осіб: у Слободзейському госпіталі зайнято 282 ліжко-місця, у Рибницькому – 303, Дубоссарському – 234, Бендерському – на базі міської лікарні – 242, в Центрі матері та дитини – 163, у Тираспольському госпіталі на базі РКЛ – 449, в госпіталі інвалідів – 193, на базі профілакторію «Тиротекс» – 239, у Кам’янському госпіталі – 70. У спеціалізованому відділенні ізольованого перебування та лікування інфікованих підопічних психіатричної лікарні села Вихватинці Рибницького району перебувають 52 пацієнти. У сформованому на базі УІН-3 інфекційному відділенні проходять лікування 28 осіб. Загалом, завантаженість придністровської госпітальної мережі становить понад 93 %.

Важко хворіє 481 людина, або 21 % від загальної кількості госпіталізованих, 62 особи потрапили до реанімаційних відділень, 10 пацієнтів підключені до апаратів штучної вентиляції легень. У домашніх умовах лікуються 2 414 захворілих. Через погіршення самопочуття з 9 по 14 листопада 262 з них переведені в стаціонари. До 123 осіб зросла кількість інфікованих дітей.

Третій тиждень поспіль спостерігається незначне зменшення середньодобової кількості інфікованих – до 359 осіб за останній тиждень. За час пандемії в нашій республіці виявлено 74 737 фактів інфікування COVID-19: з них 1 722 носіїв вірусу, або 2,3 % хворих не впоралися з хворобою, 68 596 осіб – понад 91 % інфікованих – одужали (протягом звітного тижня вилікувалися 2 395). На обов’язковій самоізоляції перебувають 2 599 придністровців.

Відзначається, що за звітний період 2 665 придністровців пройшли повний курс вакцинації. Усього в республіці від COVID-19 щеплено 115 063 особи, або 30 % дорослого населення.

Аліса КОХАНОВА.