Розвиток республіки – в полі зору молоді

З 2011 року в республіці функціонує молодіжний парламент (МП) як консультативний орган при Верховній Раді.

Нинішнього року свою діяльність розпочав молодіжний парламент IV скликання, який складається з 43 депутатів. Консультативний орган сформували зі студентів придністровських вишів, представників молодіжних організацій і партій, а також з делегатів від міст та районів. Усі депутати – молоді люди віком від 16 до 30 років.

За словами голови МП Романа Єфодієва, діяльність парламентаріїв спрямована на дотримання прав і законних інтересів молодих громадян нашої республіки на законодавчому рівні. «Одним із важливих напрямків нашої роботи є внесення пропозицій щодо вдосконалення законів стосовно до молоді, залучення до робочих груп, комітетів та комісій ВР ПМР з підготовки законопроектів, взаємодія з органами державної влади, громадськими об’єднаннями під час розробки ініціатив, вивчення думки молоді про роботу органів державної влади в реалізації державної молодіжної політики», – зазначив Роман.

Попереднє скликання МП пропонувало створити повноважне відомство з питань молодіжної політики, яким стало Управління з молодіжної політики при Міністерстві просвіти. Роман Єфодієв пояснив, що тепер є необхідність прописати норми, які регулюватимуть взаємодію держави та міських структур, що працюють з молоддю. «Ми виступаємо за системний підхід у роботі з молодими громадянами. Наша перша законодавча ініціатива про внесення доповнень до Закону «Про державну молодіжну політику». Суть її полягає в тому, щоб налагодити співпрацю між співробітниками Управління з молодіжної політики Міністерства просвіти та експертами з молодіжної політики при державних адміністраціях міст і районів», – сказав молодий депутат.

Указом Президента було доручено запровадити посаду спеціаліста з молодіжної політики в кожній державній адміністрації міста та району, але в законі не прописано порядок їхньої роботи, повноваження та компетенції, що на практиці призвело до низького рівня взаємодії фахівців. Позиція представників молодого покоління полягає в тому, що внесення доповнень до закону дасть можливість зробити їхню роботу централізованою і, зрештою, більш ефективною.

Попри те, що новий склад МП працює зовсім недавно (з 13 липня) вдалося реалізувати низку заходів у Рік молоді. Наприклад, у жовтні спільно з громадськістю Бендер у місті був організований суботник. З початку листопада його депутати взяли участь у республіканській екологічній акції з висадки дерев.

Роман Єфодієв стверджує, що він і його колеги надають значну увагу законодавчим ініціативам, пов’язаним із молодіжною політикою. «Тут і підтримка молодих сімей, і фінансування спорту і творчості, працевлаштування випускників вишів і технікумів, особливо тих, хто повертається з-за кордону. Немає простих та очевидних рішень для всіх цих питань. Необхідно вникати, вичитувати документи, порушувати питання перед фахівцями, інформувати максимальну кількість молоді про можливості та процеси, що відбуваються в республіці».

На сьогодні функціонування МП спрямоване на встановлення робочих контактів з Апаратом Верховної Ради: спеціалістами комітетів та комісій.

Керівник МП налаштований на конструктивну роботу юних парламентаріїв заради підтримки молодого покоління: «Потрібно спрацюватися в такому великому колективі. Досягти повного розуміння й узгодженості в роботі. Різні організації, різні погляди та інтереси. У цьому форматі необхідно не лише знайти компроміс, а й забезпечити свободу думок та дискусій. Крім цього, потрібно навчитися конвертувати таку діяльність на корисні пропозиції».

Володимир ДАНИЛОВ.

Фото IA «Новости Приднестровья».