Соціальний напрямок – пріоритет роботи депутатів

У рамках чергового пленарного засідання Верховної Ради, яке відбулося 17 листопада, народні обранці розглянули низку важливих законопроектів, спрямованих на підтримку громадян республіки.


За повідомленнями парламентської прес-служби, впродовж останніх років усі органи влади спільно працюють над реалізацією заходів, метою яких є підтримка сімей з дітьми, охорона материнства й дитинства.

У травні нинішнього року Верховна Рада схвалила ініціативу Президента та продовжила терміни виплат допомоги по догляду за дитиною з півтора до двох років. З цією метою в поточному році було виділено додатково понад 7 млн рублів.

З 1 січня 2022 року збільшиться і розмір основної одноразової допомоги, яку держава виплачує при народженні дитини. Допомога підвищиться з 1 862 до 2 134 рублів. Слід додати, що держава виплачує і додаткову одноразову допомогу – 3 042 рублі на первістка, при народженні другої та наступних дітей – 3 642 рублі. На парламентському засіданні була підтримана ініціатива Глави держави щодо збільшення одноразової допомоги жінкам, які стали на облік до медичних закладів у ранні терміни вагітності. Ця виплата зросте вдвічі – до 242 рублів.

На думку голови Комітету з соціальної політики, охорони здоров’я, праці, питань сім’ї й дитинства Сергія Чебана, стати своєчасно на облік – означає убезпечити себе та захистити дитину від різноманітних захворювань, своєчасно їх виявляти та попереджати. «1 млн 100 тисяч рублів буде направлено з наступного року на збільшення цих двох видів допомоги. Ми розуміємо, що, можливо, необхідно і більше. Проте на цьому етапі з урахуванням можливостей бюджету зроблено чимало для підтримки сімей, які виховують дітей, які покращують демографічну ситуацію у нас в Придністров’ї. Сподіваємося, що це буде стимулюючим фактором для покращення клімату сімейного виховання», – підкреслив законодавець.

Депутатський корпус одностайно підтримав законодавчі ініціативи Президента і прийняв зміни до закону «Про державну допомогу громадянам, які мають дітей» одразу у двох читаннях.

Верховна Рада схвалила законодавчу ініціативу Уряду. У ній пропонується розширити категорії отримувачів державних субсидій на придбання житла. Це стосується молодих спеціалістів, які працюють у бюджетних організаціях.

З нового року норма закону «Про державну підтримку молодих сімей з придбання житла» поширюватиметься на педагогів організацій додаткової освіти, які працюють у художніх школах, школах мистецтв, спортивних школах, на співробітників бібліотек та працівників будинків культури.

За розрахунками Міністерства з соціального захисту та праці, на укладання 50 договорів для цієї категорії одержувачів субсидії потрібно 9 млн 712 тис. рублів. Ці кошти передбачені в проекті бюджету на 2022 рік. Усього на реалізацію закону щодо підтримки молодих сімей у придбанні житла в бюджеті наступного року закладено 18 млн рублів. Документ був ухвалений у двох читаннях.

Народні депутати Галина Антюфєєва, Валерій Бабчинецький, Олег Петрик та Степан Степанов стали авторами законодавчої ініціативи, яка стосується збереження історичної правди.

За публічне поширення відомостей, які виражають явну неповагу до суспільства, до днів воїнської слави та пам’ятних дат СРСР і ПМР, пов’язаних із захистом Вітчизни, а так само осквернення символів воїнської слави СРСР і ПМР, образу пам’яті захисників Вітчизни та Придністров’я або приниження честі та гідності ветеранів Великої Вітчизняної війни, в Придністров’ї вводиться кримінальна відповідальність. Це стосується публічних виступів у засобах масової інформації або інтернеті. Депутати Верховної Ради ухвалили в остаточному читанні відповідні поправки до Кримінального кодексу.

«На думку авторів ініціативи, часом у соцмережах можна прочитати не зовсім коректні заклики, навіть образи ветеранів Великої Вітчизняної війни, пам’яті захисників Придністров’я. Нова норма спрямована на те, щоб запобігти таким фактам. Ми повинні захистити їх від негативної інформації з різних джерел і захистити молоде покоління від спотворення реальних фактів історії», – прокоментував ініціативу заступник голови Комітету із законодавства Олег Петрик.

Покарання у вигляді штрафів та виправних робіт передбачене залежно від статті та тяжкості скоєного злочину.

Ухвалені зміни та доповнення направлені на підпис Главі держави.

Микола ЮРКЕВИЧ.

Фото прес-служби Верховної Ради.