На порядку денному – підтримка підприємців

Держава не залишить без фінансової підтримки підприємців-початківців, які беруться за створення власної справи, але не мають достатньо грошей для реалізації свого бізнес-проекту. 

Для цього вже наступного року заплановано старт нової держпрограми «Моя справа». Відповідні зміни до закону «Щодо додаткових заходів, спрямованих на стабілізацію економіки ПМР» були запропоновані на черговому засіданні Уряду, що відбулося 18 листопада в режимі онлайн.

Законодавча ініціатива передбачає надання авторам найбільш цікавих і перспективних напрацювань пільгового кредитування. Iндивідуальні підприємці матимуть можливість отримати необхідну суму за спрощеною системою оподаткування терміном до трьох років, юридичні особи – до п’яти років. Держава забезпечить вигідність позики, виділяючи грант на сплату початкового внеску та субсидуватиме 10 % від встановленої ставки.

Пільговий кредит підприємець зможе використати на будівництво, реконструкцію будівель, на придбання техніки, обладнання, транспорту в таких значущих галузях, як виробництво та розвиток інфраструктури внутрішнього туризму.

«Джерело фінансування у 2022 році заплановане в кошторисі витрат Фонду розвитку підприємництва в розмірі 1 млн 103 тисяч рублів за напрямком «Держпідтримка підприємців-початківців». Ці заходи дозволять відкрити та розвинути свій бізнес 24 підприємцям у пріо-ритетних сферах економіки», – повідомила заступник міністра економічного розвитку – начальник відомчої Держслужби економічної активності Наталія Ситкіна.

Олександр Мартинов у зв’язку з цим зазначив, що така ініціатива розроблялася спільно з фахівцями Торгово-промислової палати ПМР та Спілкою промисловців, аграріїв і підприємців Придністров’я. Це й допомогло визначити основну потребу авторів стартапів, а саме: допомогти їм накопичити стартовий капітал, щоб їхня ідея могла не тільки піднятися, а й утриматися на ринку. У такому разі користь матиме і держава, оскільки буде створено додаткові робочі місця, що є однією з головних цілей Стратегії розвитку республіки, затвердженої Президентом.

Голова Уряду також додав, що у випадку затвердження проекту закону Верховною Радою, державна підтримка підприємців відчуватиметься ними вже на початковому етапі: спочатку під час безоплатного навчання в бізнес-школі, а потім і в отриманні пільгового кредиту, щоб розпочати свою справу. У разі успіху нової програми кількість її учасників у майбутньому може зрости.

До програми пільгового кредитування за допомогою державного субсидування процентної ставки запропоновано внести підприємства лісового та дорожнього комплексів. «Актуальність пропозиції обумовлена недостатністю у підприємств згаданих галузей власних фінансів для реалізації вкрай необхідних програм модернізації основних фондів», – наголосила заступник голови Мінекономрозвитку з макроекономіки Марія Глушкова.

Олександр Мартинов, коментуючи виступ доповідача, звернув увагу на важливість підтримки організацій лісового та дорожнього комплексів. ДУП «Приднестровье-лес» за дорученням Уряду сформувало бізнес-план на найближчі роки. У документі йдеться про необхідність переробки необробленої деревини в Придністров’ї, та не допущення її експорту за межі країни, як це робиться нині. Таке завдання ставив і Глава держави, зважаючи на те, що зміна економічної моделі дозволить створювати нові робочі місця та виготовляти потрібну на ринку продукцію з більш високою доданою вартістю.

Стосовно до теми дорожніх підприємств, Голова Уряду зазначив, що проблема забезпечення потрібною технікою накопичувалася роками. «Те, що ми бачили, відвідуючи ці підприємства, – це стара техніка, переважно ще з часів Радянського Союзу. Якщо ж ми говоримо про якісний та своєчасний ремонт доріг, то, звичайно, слід робити зусилля щодо оновлення парку техніки», – загострив увагу на найбільш уразливому місці дорожніх компаній Олександр Мартинов.

Попри те, що Уряд, спираючись на думку держадміністрацій міст і районів республіки, зарезервував у проекті Фонду капвкладень 2022 року понад 10 млн рублів на придбання найнеобхідніших спецмашин, без залучення позикових коштів не обійдеться, оскільки на першочергове матеріально-технічне оновлення дорожнього сектора знадобиться близько 100 млн рублів. Для цього й потрібне пільгове кредитування.

Для затвердження урядових ініціатив їх має розглянути ВР ПМР.

Iрина МАСЛОВА.

Фото прес-служби Уряду.