Самбісти ПМР на міжнародному п’єдесталі

Придністровська самбістка Сабіна Артемчук посіла сьоме місце на чемпіонаті світу. Першість тривала з 11 до 14 листопада у Ташкенті. Змагання проводилися у столичному спортивному комплексі «Юнусабад». Вихованка Бендерської СДЮШОР боротьби виступала у складі збірної Молдови.

Сабіна Артемчук – спортсменка-самбістка з Бендер знову спробувала підкорити міжнародний п’єдестал. Цього разу взяла участь у першості світу і виступила у ваговій категорії до 59 кг. Зазначимо, що 2021 рік був для бендерської самбістки непростим, адже їй довелося перенести операцію після травми. Вона героїчно здолала це непросте випробування у своєму житті й повернулася до спорту.

Цього разу в її ваговій категорії було заявлено 20 самбісток. За жеребкуванням, Сабіні довелося розпочати свій турнірний шлях із попереднього раунду, де вона зуміла перемогти спортсменку з Туркменії Ділбер Атаханову. На наступному етапі бендерчанка здолала опір Фатми Гомаа з Єгипту. У чвертьфіналі їй все ж довелося поступитися білоруській спортсменці Тетяні Мацко, яка у підсумку і стала чемпіонкою світу.

Отже, згідно з регламентом, наша спортсменка здобула право боротися за бронзову медаль у втішному турнірі, але в першому ж поєдинку Болдоо Алтангерел із Монголії виявилася сильнішою. Суперниця здобула бронзову медаль, а Сабіна Артемчук опинилася на сьомому місці у підсумковій класифікації.

За підсумками чемпіонату світу з самбо, російські спортсмени стали переможцями у командному заліку з тринадцятьма медалями в активі. На другому місці розташувалася збірна Казахстану, але на третьому – Узбекистану.

Ще одні придністровські спортсмени виборювали медалі на міжнародній арені. Державна служба зі спорту ПМР повідомила, що боксери – вихованці Тираспольської СДЮШОР боротьби та боксу Андрій Кир’яков та Василь Чеботар взяли участь у чемпіонаті світу (з 25 жовтня до 6 листопада) в Сербії. У цих змаганнях взяло участь понад 650 боксерів зі 105 країн усіх 5 континентів.

Нагадаємо, що нинішній чемпіонат проходив за новим регламентом, ухваленим Міжнародною федерацією боксу AIBA після Олімпіади в Токіо. Тепер спортсмени змагаються у 13 вагових категоріях, а раніше їх було 11. Крім того, вперше в історії переможці та призери чемпіонату в кожній ваговій категорії отримували гроші як преміальні за досягнутий результат.

Для придністровського боксера Андрія Кир’якова нинішній чемпіонат світу став другим, його дебют відбувся два роки тому в Єкатеринбурзі. Цього року наш спортсмен виступив у новій ваговій категорії – до 80 кг. На нагороди турніру претендував 41 боксер.

Так, у першому поєдинку в суперники тираспольському боксеру дістався македонець Арсім Етем. Бій був важким і наполегливим, але Андрій зумів виявити волю до перемоги й чудові бійцівські якості та здобув перемогу з рахунком 3:2.

У другому раунді змагань тираспольчанин зустрівся з представником команди FC-1 – Fair Chance Team або Команди справедливого шансу. Це ще одне нововведення, яке робить апробацію на нинішньому чемпіонаті. У цій команді зібралися спортсмени з різних країн, а формує її Міжнародна федерація боксу на власний розсуд. Придністровський боксер переміг представника цієї команди Сіаба Ноорі й завершив поєдинок достроково у другому раунді.

На стадії чвертьфіналу Андрію Кир’якову було дуже непросто. Його суперником став росіянин Олексій Садома. Це був уже бій за медаль, як мінімум – бронзову. Росіянин переміг і залишив у підсумку тираспольського боксера на п’ятому місці, за один крок від п’єдесталу пошани.

Що стосується іншого придністровського спортсмена Василя Чеботаря, то його виступ у столиці Сербії виявився не таким успішним. У ваговій категорії до 63,5 кг було заявлено 44 боксери. І в першому ж бою йому дістався дуже сильний суперник із Казахстану Санаталі Толтаєв.
Тираспольський спортсмен не зміг здобути перемогу і на цьому завершив свій турнірний шлях.

Разом з тим, для придністровських боксерів сезон вийшов досить успішним, а наступний рік обіцяє бути для них набагато вдалішим.

Фото: IА «Новости Приднестровья».