Сонце, повітря і тренування – наші найкращі друзі

Щотижня на новому футбольному полі поряд зі столичною СШ № 18 кілька десятків людей старшого віку збираються на заняття, які проводить  молодий тренер Алла Пашуліс. Переважна більшість спортивної групи – жінки, хоча іноді до неї долучаються й представники сильної статі.

Після завершення тренування Алла розповіла, що вона є тренером фітнес-клубу Віталія Кожокару, працює в клубах «Реформа», «Здорова сім’я», «Джи-енерджи». За її словами, до залів зазвичай приходять молоді чоловіки та жінки, готові платити за заняття з фахівцями та за використання сучасних тренажерів.

«Я подумала, що тренування потрібні не лише молодим, для яких фізичні заняття – це питання краси, самоствердження, стрункого міцного тіла. Для людей старшого віку це вже питання здоров’я. Вони не витримують великих навантажень, тому ми розробили для цієї вікової категорії легші вправи й виконуємо їх акуратно, спокійно, а головне, що регулярно і завжди під музику. Збираємося тут раз на тиждень», – розповіла тренер. До речі, роботу зі старшими особами вона веде на громадських засадах, тобто, безоплатно.

Олександра, якій виповнилося 80 років, поділилася, що залюбки приходить на поле. Її приваблює сама атмосфера на спортивному майданчику, цікаві люди, весела тренерка, яка заряджає їх позитивним настроєм на цілий день. Після таких занять хочеться жити й радіти всьому білому світові. Жінка висловила подяку депутатові ВР Андрієві Межинському та Президентові Вадиму Красносельському за те, що вони подбали про мешканців Октябрського району, забезпечивши їх такими чудовими умовами для занять спортом.

Євгенія, жіночка 72 років, тренується, бо не хоче сидіти вдома, нарощуючи зайві кілограми, та хворіти. «На тренуваннях я відчула себе зовсім молодою дівчиною. Ви чуєте, яка тут музика чудова, популярна ще за часів моєї юності. Ми тоді слухали Поля Моріа, а тепер під його музику тренуємося. Так раз на тиждень ми отримуємо заряд позитивної енергії», – ділиться вона, посміхаючись.

Анна має 73 роки. Вона стверджує, що завдяки тренуванням у неї перестали боліти ноги, вона навчилася розтягувати м’язи, які їй колись дуже докучали болями. Тренер їм розповідає, як доглядати за своїм тілом, вчить користуватися такими фізичними навантаженнями, що не завдають шкоди здоров’ю.

Валентина, жінка 74 років, перед тренуванням на майданчику займається скандинавською ходьбою. «Я купила собі палиці ще 5 років тому. З великим задоволенням ходжу з ними щодня по кілька кілометрів. Вважаю, що саме така ходьба, крім морального задоволення собою та своїми досягненнями, сприяє тренуванню кожної групи м’язів та суглобів. Розробляються коліна, лікті, поясниця, дихання стає рівнішим, задишка зникає. Користь безперечна від таких занять», – запевняє Валентина. Заняття з групою відбуваються раз на тиждень, а з палицями вона ходить щодня.

Троє старших чоловіків, які тренувалися разом з усіма, по закінченні групового заняття пішли грати у футбол: вік захопленню не завада. Було б бажання та гідні для цього умови. Кілька жінок залишились на полі, обговорюючи, яке кафе їм відвідати по обіді. Така нова традиція вже склалася серед цих спортивних та енергійних людей. Про вік та вікові проблеми забули, ніби їх ніколи й не було.

Наступного тижня відбудеться чергове заняття, і є заради чого чекати на нову зустріч з однодумцями. Свіже повітря, фізичні вправи та оптимізм – ось що сприяє продовженню здорового життя.

Якщо комусь після цієї розповіді захочеться долучитися до тренувань, то знайте, що вони починаються о 8:30 щонеділі, й тривають одну годину

Iрина МАСЛОВА.