Марки як літопис вітчизняної історії

У приміщенні столичного Головпоштамту 23 листопада відбулася презентація та спецпогашення нових поштових випусків, присвячених Року молоді, 125-річчю від дня народження маршала Радянського Союзу Георгія Жукова, 120-річчю від дня народження архімандрита Германа Полянського.

За словами директора ДУП «Видавництво «Марка Придністров’я» Всеволода Лаврентьєва, підприємство випускає марки, присвячені тематиці кожного року. «У 2020-у була видана марка Року здоров’я. Сьогодні презентуємо поштові випуски, присвячені Року молоді. На марці, конверті зображений офіційний логотип Року молоді у ПМР. Тираж марки складатиме 4 200 штук», – сказав керівник державної організації.

Всеволод Іванович підкреслив, що Георгій Костянтинович Жуков є одним із найталановитіших полководців XX століття. «Для всіх патріотів своєї Батьківщини він є символом стійкості та незламності народного духу, яскраво виявленими в роки Великої Вітчизняної війни 1941–1945 рр. І сьогодні вражає міццю його полководчий інтелект, сила волі, висока громадянськість. Полководницьке мистецтво Жукова визнано у всьому світі. Невипадково за ним закріпилося звання Маршала Перемоги, й саме він, від імені Уряду СРСР, у ніч із 8 на 9 травня 1945 року прийняв беззаперечну капітуляцію фашистської Німеччини. Тираж марки – 5 600 штук».

Проте свою першу зірку Героя Радянського Союзу він отримав за кілька років до початку війни з фашистами. Влітку 1939 року Жуков командував радянськими військами в боях за Халхин-Гол. У монгольських степах радянські війська боролися з Японією, яка становила серйозну загрозу нападу на далекі рубежі СРСР. Радянський воєначальник розгромив японські війська і фактич-но зняв загрозу потенціальної війни з Японією. Саме за перемогу при Халхин-Голі 28 серпня 1939 року Георгій Костянтинович був удостоєний першого звання Героя Радянського Союзу.

Другу «Золоту Зірку» Героя легендарний маршал отримав 29 липня 1944 року. На той момент під командуванням Жукова наші війська здобули ключові перемоги під Ленінградом, Курськом, звільнили Правобережну Україну. Цікаво, що тоді у Георгія Костянтиновича вже був орден «Перемога». Втретє звання Героя Радянського Союзу Георгію Жукову надали 1 червня 1945 року – вже після перемоги. Післявоєнна кар’єра Жукова складалася з падінь і зльотів. Черговий «зліт» стався у маршала за керівництва СРСР Микитою Хрущовим, коли він став міністром оборони. 1 грудня 1956 року до шістдесятиріччя маршала за численні заслуги перед Батьківщиною йому вчетверте вручили «Золоту Зірку» Героя СРСР.

На заході відбулося спецпогашення конверта, присвяченого 120-річчю архімандрита Германа Полянського. На конверті зображена марка Покровської каплиці, встановленої на місці зруйнованої Покровської єдиновірської церкви в 1934 році.

На презентації був присутній тираспольчанин Володимир Р., який упродовж багатьох років є колекціонером марок. Він розповів, що коли створюється держава, насамперед випускають поштові марки. «Це певний пласт історії. Мініатюрний папір на конверті містить багато інформації, це такий міні-архівний документ, який може розповісти історію країни, регіону. Збирання марок ніколи не прив’язується ні до віку людини, ні до його професії – це захоплення робить життя щасливішим. Філателія як колекціонування найчастіше перетворюється на справжній сенс життя. Завдяки маркам можна краще вивчити географію та розташування різних країн земної кулі. Раніше марки малювали відомі художники, це було дуже відповідально та почесно. Сучасні ж зазвичай з комп’ютерним зображенням», – сказав аматор марок.

Наступного року ДУП «Видавництво «Марка Придністров’я» планує видання марок, присвячених зимовим Олімпійським іграм та чемпіонату світу з футболу

Володимир ДАНИЛОВ.

Автор фото: К. Ананська