Реалізуємо конституційне право на відпочинок

Наприкінці тижня Агентство з туризму ПМР представило Голові Уряду Олександру Мартинову презентацію основних туристичних об’єктів, запланованих до облаштування у 2022 році.


План був опрацьований та узгоджений з главами міст і районів республіки. Причому був задум спрямувати цю діяльність на поліпшення умов внутрішнього туризму, а також на посилення економічної активності в галузі та, головне, на створення нових робочих місць у зонах відпочинку або, як ще кажуть, у рекреаційних зонах. Нагадаємо, цю роботу Уряд веде в рамках Стратегії розвитку республіки, затвердженої Президентом ПМР.

У цілому наступного року планується облаштувати 7 зон відпочинку в ПМР, в тому числі по одній у Григоріопольському (в районі села Бичок) і Слободзейському (район перекатів біля села Чобручі) районах, дві – в Дубоссарському районі (екопарк у місті та пляж у селі Гояни), три – в Рибницькому. У селі Шмалена з’явиться облаштований пляж. Ще дві зони – це села Гидирим і Сарацея. Всього на ці цілі в головний фінансовий документ країни закладено понад 5 млн рублів. Крім того, додатково упорядкують під’їзні шляхи та проведуть оптоволокно для камер системи «Безпечне місто».

Як розповіла директор Агентства з туризму Ганна Миколішина, розробці цієї програми передувало опитування придністровців. Перше, на що люди звертали увагу, – на відсутність інфраструктури. Особливо не вистачає в республіці місць відпочинку на природі з дітьми. Чого чекають громадяни? Опитування показало –благоустрою таких місць.

«Ми сподіваємося, що ця програма повною мірою дозволить нам використовувати той туристичний потенціал, який є всередині країни. Крім того, такий крок дозволить розширити місця відпочинку і підвищити ефективність використання нашого рекреаційного потенціалу, а також сприятиме розвитку малого бізнесу, утриманню молоді в ПМР, створенню робочих місць. Ми не фантазуємо, ми не голослівні: часто ми бачимо, як наші сусіди використовують зону навколо Дністра повсюдно. А нам пощастило: наша держава розташована вздовж річки, тож просто це потурання – не використовувати ті можливості, які у нас є», – підкреслила Ганна Миколішина.

Глави держадміністрацій міст і районів республіки повністю підтримали програму розвитку рекреаційних зон. «Облаштування цих зон відпочинку приверне туди місцевих жителів і зробить їхнє дозвілля комфортнішим. Рибниця на своєму прикладі показала, якщо це буде реалізовано, то воно буде популярне у жителів нашого району. Наведу приклад, коли з Фонду капітальних вкладень ми упорядковували набережну, тоді це був пустир. Тепер нашу набережну вже не впізнати, вона популярна у жителів мікрорайону Вальченка. Всі городяни гуляють з дітьми, катаються на велосипедах», – зазначив глава Рибницької держадміністрації Віктор Тягай.

Остаточно прояснив ситуацію віце-прем’єр ПМР – міністр економічного розвитку Сергій Оболоник. «Гроші для упорядкування рекреаційних майданчиків під час закладки фінансування в бюджет є одним з компонентів, пов’язаних з іншими програмами. Безумовно, необхідно сполучення, безумовно, потрібно, щоб ці програми мали точки дотику. Програма рекреаційних зон не є автономною. В неї є зв’язки з Дорожнім фондом і, звичайно, повинні бути зв’язки з інвестпрограмами підприємств паливно-енергетичного комплексу та з Фондом капітальних вкладень у тій частині, де це стосується інфраструктури», – зазначив він.

Глава Уряду високо оцінив виконану роботу. «Маючи такі потенціали відносно за невеликі гроші, неправильно їх не реалізовувати –підкреслив Прем’єр. – На мій погляд, украй важливо програму реалізувати з наступного року. Я бачу, як громадяни позитивно реагують на інфраструктурні перетворення, зокрема на появу місць дозвілля та відпочинку. Упевнений, якщо вдасться зробити кроки вперед і щодо рекреаційних зон, і щодо Кіцканського плацдарму, то вже у 2022-му можна буде говорити про суттєвий прорив у створенні умов для туризму і гарного відпочинку наших громадян»

Павло ОСТАПЕНКО.