Підготовка кадрів для індустрії гостинності

В останні кілька десятиліть у всьому світі відбувається стрімкий розвиток індустрії туризму, який все більше розширюється. Навіть пандемія коронавірусної інфекції не змогла зупинити цю тенденцію. Не стало винятком і Придністров’я.

Під час свого останнього візиту до Москви в середині листопада Президент ПМР Вадим Красносельський в інтерв’ю виданню «Парламентская газета» розповів про перспективи розвитку туризму в республіці. Він зазначив, що за останні 4 роки країна зробила великий крок у розширенні туристичної інфраструктури. Зокрема, в ПМР з’явилися нові історичні місця, готелі, підприємства громадського харчування високого рівня. «Придністров’я стало цікаве туристам, вони приїжджають до нас навіть у пандемію», – сказав Глава держави. Так, нещодавно в Катерининському парку столиці відкрився Археологічний музей, де представлена багата історія скіфів, кельтів, древніх мадярів. З кожним роком розвивається і стає привабливішою Бендерська фортеця.

«Придністров’я перспективне для туристичного бізнесу, і я переконаний, що це – майбутнє нашої держави. У нас хороший екотуризм, у нас хороші харчові продукти. У нас широко представлено православ’я, представлені й інші конфесії, які існують на нашій території. У нас проживають громадяни 72-х національностей і народностей. У нас культивується культура народів, що живуть тут, мови, традицій. Це, за великим рахунком, теж туризм. У нас відновлюються парки, історичні місця, будуються музеї», – підсумував свою розповідь Вадим Красносельський.

Внесок туристичної галузі у валовий внутрішній продукт нашої країни може бути дуже значним. Наприклад, у Росії він становить близько 5 %, в Україні – 5,6 %, в Білорусі – 5,9 %. А у Грузії туристична сфера дає 27,1 % ВВП, що становить 3,9 млрд доларів. Та всю цю «індустрію гостинності» повинен хтось обслуговувати, рухати вперед. Тому найважливішу роль у розвитку туризму відіграють фахівці, зайняті в туристичній галузі.

Минулого тижня, 26 листопада, на віртуальному майданчику Придністровського держуніверситету ім. Т. Г. Шевченка відбувся круглий стіл «Підготовка кадрів для сфери туризму: проблеми та перспективи», присвячений цій проблемі. Форум проходив під егідою Міністерства просвіти ПМР. У його роботі взяли участь міністр просвіти Алла Ніколюк, перший заступник керівника Апарату Уряду Олексій Цуркан, начальник Управління професійної освіти Міністерства просвіти Людмила Тануркова, завкафедри соціально-економічної географії та регіонознавства ПДУ доцент Михайло Бурла, начальник відділу реалізації цільових програм та пріоритетних проектів республіканського Агентства з туризму Ігор Крижановський, представники туристичних агентств ПМР і Росії, фахівці Уральського державного економічного університету, керівники, педагоги та учні організацій профосвіти Придністров’я.

З вітальним словом до учасників круглого столу звернулася Алла Ніколюк. Міністр підкреслила особливу важливість туризму для розвитку країни, оскільки неодноразово гості столиці та інших районів Придністров’я розповідали про те, як цікаво і приємно приїжджати в ПМР, дізнаватися про все, що в ній відбувається. «Для того, щоб республіка стала привабливою для туризму, важливо вміти з нашим надбанням працювати. Я маю на увазі й екскурсоводів, і фахівців, які облаштовують побут туристів. Тому сьогодні як ніколи важливо поговорити про це. Адже проблема вирішується, коли її висловлюють, а потім шукають шляхи вирішення», – підкреслила вона.

З доповіддю виступив Ігор Крижановський. Він окреслив основні проблеми в галузі туристичного та готельного бізнесу. Питання кадрової підготовки найбільш гостро стоїть перед розвитком цієї сфери. Брак кваліфікованих офіціантів, покоївок, екскурсоводів та іншого персоналу народжує потребу в тому, щоб це питання розв’язувалося на законодавчому рівні. Ще однією проблемою він назвав брак інформації про рідний край, відсутність можливостей у всіх причетних до туристичної сфери відвідувати об’єкти, що представляють інтерес для туристів.

Михайло Бурла поінформував присутніх, що кадри, які готують у ПДУ, відповідають усім необхідним нормам для участі в розвитку туризму в ПМР. «Наші студенти постійно беруть участь у різних конференціях, публікуються в наших і закордонних збірниках. На базі Придністровського центру Російського географічного товариства проводиться маса заходів. Тепер у зв’язку з пандемією наші можливості обмежені, проте робота ведеться. Нещодавно був проведений географічний диктант, і я впевнений, що такі заходи сприяють розвитку не тільки географії, а і туризму в цілому», – зазначив він.

Директор турфірми «Чотири сезони», викладач Уральського державного економічного університету Святослав Ястремський говорив про мотивацію персоналу туристичного підприємства. Він перелічив наявні недоліки в роботі кадрів готельного бізнесу в ПМР щодо сервісу і підготовки до приймання туристів, назвав моральне та матеріальне задоволення клієнтів основними параметрами підвищення якості сервісу обслуговування і рейтингу популярності готелів та ресторанів.

Обговорення проблем відбулося в діловій конструктивній обстановці. Завершився форум висновком про необхідність якісної професійної підготовки всіх кадрів туристичної сфери та здобуття ними спеціалізованої освіти

Павло ОСТАПЕНКО.