Актуальний і корисний семінар

Служба державного нагляду Мін’юсту ПМР 30 листопада провела в Тирасполі відкритий семінар для фізичних та юридичних осіб з профілактики правопорушень за результатами систематизації виявлених порушень. Його учасниками стали як представники міських підприємств та установ, так і бізнес-спільноти.

Серед основних питань порядку денного значилися:

  1. Особливості регулювання праці дистанційних працівників.
  1. Особливості проведення атестації та обов’язкової переатестації робочих місць за умовами праці у зв’язку зі зміною законодавства ПМР.

Головний спеціаліст Держінспекції управління праці Служби держнагляду Ольга Хлистал розповіла присутнім про нововведення та зміни у Трудовому кодексі, насамперед ті, що стосуються нової форми зайнятості – дистанційної роботи. «За цими працівниками зберігаються всі гарантії та компенсації, як і за всіма іншими. Вони нічим від них не відрізняються. Підкреслю, на цей час ми, як Служба держнагляду, ще не стикалися з порушеннями трудового законо-давства про дистанційних працівників», – пояснила вона журналістам.

Втім, із залу до неї надійшло чимало запитань:

– Як визначатиметься режим робочого часу для тих, хто працює на віддаленні?

– З яких причин дистанційного працівника можуть звільнити?

– Як дистанційні працівники будуть отримувати відпустку? І ще багато інших.

Розповіли підприємцям і про можливості цифровізації.

Документи нині можна відправляти й отримувати онлайн, використовуючи при цьому електронний підпис.

Було роз’яснено, що Трудовий кодекс поповнився тепер ще одним плюсом для підприємств. Вони вже самі можуть проводити атестацію робочих

місць і співробітників з нинішнього року. Раніше для цього залучали фахівців з боку. «Найголовніше те, що для нас, для підприємств, це рішення дозволяє економити фінансові кошти. На підставі проведеної атестації ми атестували 140 робочих місць за умовами праці й заощадили на цьому понад 100 тисяч рублів. Усі ці кошти використані на те, щоб поліпшити умови охорони праці на заводі», – пояснив нам начальник служби охорони праці заводу «Електромаш» Максим Тишкевич.

Бізнесмен Сергій Сєров на наше запитання про необхідність семінару відповів коротко: «Дуже корисний захід». Зазначимо, що подібні семінари

Служба держнагляду ПМР давно проводить регулярно – один раз на квартал

Олександр ПЕТРЕНКО.