Відкритий семінар Служби держнагляду

В останній день листопада в актовому залі Рибницької держадміністрації відбувся семінар Служби державного нагляду Міністерства юстиції Придністровської Молдавської Республіки.

Фахівці відомства розглянули особливості регулювання праці дистанційних працівників; порядок допуску в експлуатацію електричних установок споживача, систем теплопостачання споживача; особливості проведення атестації та обов’язкової переатестації робочих місць за умовами праці у зв’язку зі зміною законодавства.

У семінарі взяли участь представники держадміністрації, міських підприємств, установ та бізнес-спільноти.

Крім звичних для семінарів Служби держнагляду тем, таких як безпека на виробництві, збереження життя і здоров’я людей, роз’яснення питань введення в експлуатацію опалювальних і електросистем, а також питань, що стосуються необхідної документації, було розглянуто нове питання, яке в допандемійних умовах не розглядалося – дистанційна робота.

Цю тему семінару висвітлила головний спеціаліст –  інспектор Держінспекції праці СДН МЮ ПМР Інга Подолян. Вона поінформувала присутніх про нововведення в законодавстві, що стосуються віддаленої праці, та звернула увагу на те, що такий вид зайнятості з’явився порівняно недавно, і зобов’язаний він своїй появі та поширенню новим інформаційним технологіям, а також усім відомій пандемії коронавірусу. Фахівець пояснила, що законодавче закріплення дистанційної роботи спрямоване на легалізацію цього виду праці, а також на зниження рівня безробіття в республіці. Крім того, такий вид праці відкриває нові можливості працевлаштування для студентів, пенсіонерів, інвалідів та інших груп населення. Інга Подолян уточнила, що у Трудовому кодексі регулюванню дистанційної роботи присвячена глава 49-1

Дмитро ВЛАДОВ.

Фото автора.