МДУП «Тирастеплоенерго» Відзвітувало

З попередніми підсумками 2021-го і планами на наступний рік Голові Уряду Олександру Мартинову представили доповідь про діяльність одного з головних теплоенергетичних підприємств республіки – «Тирастеплоенерго».

Поточний стан справ і приблизний перелік заходів на найближчу і середньострокову перспективу позначив генеральний директор Олег Іщенко.

На сьогодні це підприємство обслуговує всі міста і райони республіки, за винятком міста Бендери. Після реорганізації у 2021 році на його балансі перебувають 156 котелень і сотні кілометрів тепломереж. Масштаб зносу виробничих потужностей котелень становить у середньому 80 %, а мереж – 30–40 років експлуатації, тоді як стандартний термін її становить лише 15.

У Придністров’ї стану інфраструктури підприємств ЖКГ приділяється пильна увага. За дорученням Президента Уряд вжив низку заходів щодо стабілізації ситуації. До них належать: планомірна реалізація інвестиційних програм, поточний і капітальний ремонти, а також заміна застарілого обладнання. Це дало можливість досягти позитивної динаміки, наприклад, у кількості поривів теплових мереж. Так, у 2017 році їх було більш ніж 1 тисяча, у 2019-у – 750, у 2020-у – 724 і за підсумками 10 місяців 2021-го – 267.

Головне джерело прибутків підприємства – плата за надані ним послуги. З 2018 року для населення, яке становить 79 % споживачів тепла, тарифи залишилися незмінними. Всі витрати з компенсації «Тирастеплоенерго» різниці між реальним тарифом і тарифом, за яким фактично платять громадяни, взяла на себе держава.

До переліку заходів програми розвитку підприємства входять капітальне будівництво, реконструкція, модернізація теплових мереж та технічного обладнання, а також придбання техніки та іншого обладнання.

Головним досягненням 2021 року стало будівництво трьох котелень, одна з яких тепер забезпечує теплом гуртожиток села Карагаш Слободзейського району. Ще дві котельні модульного типу зведені в Дубоссарах.

Керівник організації зазначив, що 90 % робіт виконував колектив «Тирастеплоенерго», який нині налічує понад 1 тис. співробітників. Тим часом питання зміцнення кадрового потенціалу залишається актуальним.

У 2022 році потрібно збудувати ще дві сучасні модульні котельні, одна з яких сприятиме покращенню якості послуг у Дубоссарах, а друга замінить стару котельню Слободзейського ковідгоспіталю й тим самим забезпечить безперебійну подачу тепла на цей соціально значущий об’єкт.

Гендиректор «Тирастеплоенерго» представив і плани на 2023–2025 рр. У середньостроковій перспективі – реконструкція теплових мереж як у межах міста, так і в сільській місцевості. За три роки фахівці підприємства готові відремонтувати близько 11 тисяч метрів труб, побудувати ще 9 нових котелень, провести реконструкцію 19 центральних теплопунктів і 8 котелень.

«Якість інфраструктури вдалося змінити, ми відійшли вже від червоної лінії. Це дає нам можливість говорити не тільки про зменшення аварійності, а також і про процес зниження втрат в енергоносіях, у використанні інфраструктури, що є фактором, який безпосередньо впливає на розмір тарифу», – висловив думку на онлайн-засіданні Уряду міністр економічного розвитку Сергій Оболоник.

Голова Уряду Олександр Мартинов доручив профільним відомствам до травня 2022-го запропонувати найбільш раціональний механізм фінансування інвестиційних програм підприємств сфери ЖКГ. Акцент зроблено на теплопостачанні, водопостачанні та водовідведенні.

«Потрібно взяти до уваги хороші, стійкі темпи зростання виконання інвестиційних програм. Під них має бути продумана модель фінансування і щодо джерела міжтарифної різниці, і щодо джерела повернення боргів так, щоб під час проектування бюджету на 2023 рік підходи до встановлення сум фінансування і з заборгованості, і з міжтарифної різниці, яка також є частиною заборгованості, були оптимальними. Так, є хороші результати, але цього мало. Звичайно ж, у цих розрахунках повинні фігурувати цифри щодо підвищення заробітних плат», – зазначив Олександр Мартинов

Наталя СИНЯВСЬКА.