Успіх придністровських аграріїв – 2021

Нинішнього року до свого професійного свята – Дня працівників сільського господарства та переробної промисловості, що відзначається третьої неділі листопада, придністровські аграрії підійшли з гарними показниками за основними сільськогосподарськими культурами, а з зернових встановили рекордний урожай.

Саме такі результати дозволяють Урядові нашої держави запевнити своїх громадян, що вони матимуть на столі хліб та молоко власного виробництва.

Помічник міністра сільського господарства ПМР Федот Спиридонович Цибульський, відповідаючи на запитання нашого кореспондента, звернув увагу, що успіх народжується не сам по собі. «Це – результат злагодженої праці між усіма господарствами, застосування високопродуктивних технологій землеробства, закупівля нової техніки та державна підтримка, дотримання євростандартів. Сприяли й погодні умови: за січень – серпень поточного року опадів випало на 200 мм більше, ніж за минулі роки, що забезпечило ранні та дружні сходи зернових культур», – поділився фахівець.

Все разом сприяло тому, що отриманий обсяг зерна значно перевищив показник не лише минулого, а і 2019 року, а врожай продовольчої пшениці повністю забезпечує потребу республіки у хлібові та дозволяє поставляти її на експорт.

Загалом валовий збір зернових та зернобобових культур показав цифру 565 тис. тонн, озимої пшениці – 390 тис. тонн, кукурудзи на зерно (станом на 19 листопада з менш ніж на половині площ) – 97,5 тис. тонн.

Середня врожайність пшениці, ячменю та зерна кукурудзи показує найкращі результати за час існування ПМР з 1990 року: озимої пшениці – 45,9 ц/га, озимого ячменю – 40,8 ц/га, кукурудзи на зерно – 83 ц/га. Намолот соняшника (основної технічної культури та другої за обсягом експорту) становить 129 тис. тонн.

Під час збирання зернових зливи негативно вплинули на терміни та процес збирання, примусили аграріїв збільшили витрати на ПММ, доопрацьовувати процес сушіння зерна, а загалом – вплинули на якісні показники зерна (відзначалися забур’яненість, наявність пророслих зерен).

«Ми недорахували близько 20 % від запланованого результату, тому що не скрізь використали сорти пшениці, стійкі до вилягання. На полях сільськогосподарської ферми «Плантатор», що в с. Ближній Хутір Слободзейського р-ну, її керівник Ігор Мартин посіяв ячмінь, що не вилягає. Йому вдалося зібрати гарний врожай. Нам треба використовувати саме такі сорти», – переконаний Федот Спиридонович.

Хоча виробництво зернових та технічних культур залишається основним у забезпеченні продовольчої безпеки республіки та становить суттєву статтю експорту, основним завданням на перспективу є збільшення частки овочевих та кормових бобових культур у структурі посівів, що можливе лише за розвитку меліорації.

Саме тому Президентом і Урядом республіки поставлені певні завдання, які мають бути вирішені у досить стислий термін: площу зрошуваних земель на кінець 2022 року планується розширити до 30 тис. га.

Федот Цибульський розповів: «Наразі провадиться ремонт насосної станції в с. Чобручі, в Рибницькому та Слободзейському районах вже придбали 18 дощових установок. Відбувається і значний рух уперед у взаємовідносинах з банківськими установами, наприклад, «Ексімбанк» готовий надавати пільговий кредит тим підприємствам, які планують закупівлю дощувальних машин у майбутньому».

Також фахівець звернув увагу на використання сучасних новітніх засобів зв’язку. «Ми створили групу у Вайбері, тому можемо своєчасно консультувати наших колег з різних питань, давати рекомендації керівникам господарств. Вони, у свою чергу, розповсюджують інформацію щодо реалізації своєї продукції, закупівлі техніки, продажу чи придбання мінеральних добрив тощо. Це дуже всіх виручає в нинішніх умовах», – переконаний співрозмовник.

Щодо овочів, то картоплі цього року зібрано 10,8 тис. тонн, овочів відкритого ґрунту – 29 тис. тонн, у тому числі зеленого горошку – 3 тис. тонн, цукрової кукурудзи – 16,5 тис. тонн. Частину цієї продукції відправляють на заморожування, а частину – на консервування. Ще триває збирання білокачанної та цвітної капусти, завершується збирання моркви, буряків.

Сільгоспвиробники вживають заходів для створення сучасної інфраструктури зі зберігання овочів з метою їх цілорічного постачання на внутрішній ринок. Відбулися позитивні зрушення у переробній галузі: за 9 місяців поточного року вироблено 11 678 туб овочевих консервів, що у 1,5 раза більше, ніж торік.

Прикро, але не вдалося зібрати високого врожаю кісточкових культур: негативно вплинула затяжна весна з опадами під час цвітіння, що не сприяло формуванню зав’язі, а також зливи та град, внаслідок яких загинула або була пошкоджена частина плодів багаторічних насаджень, включаючи виноград.

Тому плодів зібрали 15,3 тис. тонн, зокрема кісточкових – 6,5 тис. тонн, зерняткових – 8,8 тис. тонн, винограду – 21,7 тис. тонн.

Наразі завершуються осінньо-польові роботи. Посіяно озимих культур на площі 88,3 тис. га, зокрема озимої пшениці – 63,3 тис. га. Однак відсутність вологи у ґрунті вкрай несприятливо позначилася на сходах та стані озимих культур. Значні площі доведеться пересівати навесні, а землекористувачів очікують додаткові витрати.

Щодо тваринництва. Тут відзначаються позитивні тенденції, особливо у молочному скотарстві, що дає надію на розвиток цієї пріоритетної галузі. Успіх вирішення багатьох економічних та соціальних проблем села багато в чому залежить від того, як розвиватиметься саме ця галузь сільського господарства.

Стратегією розвитку Придністровської Молдавської Республіки до 2026 року визначено збільшення частки вітчизняної продукції у забезпеченості населення м’ясом та молоком. За 2018 – 2021 рр. спостерігається зростання виробництва тваринницької продукції, зокрема завдяки заходам державної підтримки.

За 9 місяців поточного року в сільськогосподарських організаціях (без селянсько-фермерських господарств (СФГ) вирощено худоби та птиці 103 % до аналогічного періоду минулого року, реалізовано на забій – 107 %, надоєно молока – 110,6 %, реалізовано птахів на забій у живій масі 4 230 тонн або 112,3 % до рівня минулого року.

Необхідно зазначити державну підтримку розвитку молочного скотарства та планомірну роботу щодо підвищення молочної продуктивності корів. У 2018 році у програмі «молочних» дотацій брали участь 26 організацій, нині їхня кількість склала вже 41. Така підтримка однаково доступна як великим організаціям, так і СФГ. Усього за 9 місяців 2021 року виробникам виплачено з коштів республіканського бюджету 10,8 млн руб., включаючи заборгованість за листопад, грудень 2020 року.

Також держава продовжує надавати підтримку сільськогосподарським підприємствам, які ввозять до республіки племінну худобу молочного спрямування. З початку 2021 року субсидії надані на 161 голову нетелів на загальну суму 2 млн рублів, погашено кредиторську заборгованість за 2020 рік у сумі 2,2 млн рублів.

Попри складну епідеміологічну ситуацію, пов’язану з коронавірусом, триває будівництво нових та реконструкція наявних виробничих приміщень, розширюється торговельна мережа. Не лише хліб, а і молоко на столі придністровців мають бути місцевого виробництва.

Тісна співпраця всіх з усіма зумовлює продовольчу, економічну, екологічну та соціальну безпеку республіки, впливає на рівень та якість життя її населення

Аліса КОХАНОВА.