Вакцинація врятує життя і здоров’я

Голова Уряду спільно зі своїми заступниками, керівництвом міністерств охорони здоров’я, внутрішніх справ а також санітарно-епідеміологічної служби, Державної провідної компанії, Союзу промисловців, аграріїв та підприємців Придністров’я (СПАПП) за дорученням Президента обговорили поточні темпи імунізації від коронавірусної інфекції та заходи щодо їх прискорення.

Республіка забезпечена вакцинами

Олександр Мартинов доповів, що в республіку надійшла вакцина «Спутник V», яку дуже чекали громадяни нашої республіки. «Крім того, найближчим часом за планом надійдуть й інші види вакцин. Тому можна говорити, що вакцинами Придністров’я цілком забезпечене. Я хочу подякувати компанії «Шериф» за цей гуманітарний проект, який реалізується в країні з вакцинації та щодо іншої допомоги, яка надається державі та її громадянам у питаннях охорони здоров’я», –зазначив Голова Уряду.

Компанії «Шериф» за гуманітарну підтримку від імені громадськості подякував президент СПАПП Юрій Чебан і висловив упевненість, що «…рівень вакцинації та ревакцинації досягне досить серйозного відсотка».

Без запису, за номером 126 або на Порталі держпослуг

Керівник МОЗ Христина Албул повідомила, що російським препаратом разом з іншими, прищеплюватимуть, як і раніше, в поліклініках, на ринках у містах, у ФАПах і СВА в сільській місцевості.

«Це основні пункти вакцинації, які працюватимуть як за попереднім записом за номером 126, так і через запис на Порталі держпослуг. Охочі можуть прийти на вакцинацію і без запису, тобто прийти в поліклініку і відразу ж зробити щеплення», – пояснила міністр. Щоб уникнути напливу громадян на вакцинацію «Спутником V», у столиці вирішили організувати попередній запис за номером 126 або на Порталі держпослуг.

Про розширення мережі пунктів щеплення

Юрій Чебан запропонував для проведення вакцинації додатково залучити клуби ветеранів і торгові центри, а керівник МВС та Оперативного штабу при Главі держави Віталій Нягу – тролейбуси як тимчасові медкабінети.

Голова Уряду вважає за доцільне задіяти ще й вільні флюороавтобуси. Він націлив відповідальних посадових осіб у короткі терміни вивчити представлені ідеї й упевнитися, щоб потенційно нові місця відповідали всім необхідним вимогам з точки зору безпеки й санітарних норм.

Особлива увага – окремим категоріям населення

Йдеться про громадян, яких необхідно активніше залучати до процесу вакцинації на добровільній основі, зокрема літніх людей з обмеженнями стану здоров’я. Їх треба прищеплювати вдома. Голова Уряду дав доручення сформувати для цього виїзну медичну бригаду.

Олександр Мартинов доручив також скласти списки співробітників муніципальних, державних підприємств, органів влади та підпорядкованих їм установ, які мають намір захистити себе від небезпечного вірусу за допомогою вакцини. У цих списках обов’язково повинні бути силовики, вчителі, медперсонал. Він повідомив, що вже налагоджено взаємодію середніх і великих комерційних організацій з МОЗ щодо вакцинації трудових колективів.

Ревакцинація – це посилення імунної відповіді

Проект наказу про її запуск і проведення в Придністров’ї вже підписаний. Згідно з проведеними дослідженнями, через півроку після отримання вакцини імунна відповідь до COVID-19 знижується. Для захисту здоров’я необхідне введення бустерної дози, як мінімум, через шість місяців після введення другої дози.

Головний санітарний лікар ПМР Наталія Берил повідомила, що на території республіки розпочинається ревакцинація, щодо неї складена спеціальна таблиця, з якою ознайомлені всі медпрацівники. Вони пояснюватимуть громадянам, як саме та якою вакциною можна зробити бустерну дозу.

Олександр Мартинов закликав придністровців, які ще не зробили антиковідне щеплення, зважитися на цей крок й уберегти себе і своїх рідних від непередбачуваних наслідків для життя і здоров’я: «Шановні громадяни, я ще раз закликаю вас подумати про своє здоров’я, здоров’я свого оточення, перш за все людей похилого віку, які найбільш вразливі до цієї інфекції, та пропоную всім активно вакцинуватися. Це дасть можливість врятувати ваше життя і здоров’я, життя та здоров’я інших людей навколо вас і знизити навантаження на систему охорони здоров’я, оскільки нині вона працює з дуже великою напругою»

Ганна ЛАЗАРЕНКО.