Державні електронні послуги – це просто

У Придністров’ї триває робота зі створення державної інформаційної системи «Електронні платежі» (ЕП), за допомогою якої громадянам стане простіше одержувати та оплачувати держпослуги.


Така система дозволить у майбутньому сплачувати не лише державне мито, а й податки, штрафи та різні збори.

Нині, якщо, наприклад, підприємцеві необхідно дістати витяг з реєстру індивідуальних підприємців, він має прийти особисто в Реєстраційну палату, замовити довідку, отримати у спеціаліста цієї установи квитанцію, де вказано номер особового рахунку, фіскальний код та інші реквізити, а також відповідну суму, яку має оплатити в касі. Після внесення грошей йому необхідно повернутися до Реєстраційної палати, здати квитанцію й лише тоді спеціаліст матиме підстави для направлення документів підприємця в роботу.

Система «Електронні платежі» сприятиме прискоренню обслуговування населення. У випадку того ж самого підприємця для оформлення необхідної довідки співробітник установи відкриє у додатку шаблон рахунку виписки з реєстру індивідуальних підприємців, впише ПІБ громадянина та видрукує чек. Далі підприємець обере зручний для себе спосіб оплати.

Це може бути сплата на місці (з використанням QR-коду, який також друкується на чеку), або використання мобільного додатку за допомогою різноманітних засобів оплати (банківської карти, мобільного платежу). Також для зручності в адміністративних будівлях планується розмістити POS-термінали.

Якщо громадянин вноситиме гроші через касу, фахівець Реєстраційної палати отримає про це повідомлення у програмному забезпеченні «ЕП» і одразу оформлятиме документи. Підприємцю залишиться лише прийти за довідкою у призначений день.

На сьогодні пілотне тестування системи ведеться у столичному РАГСі, Реєстраційній палаті та Міністерстві фінансів.

До середини грудня їх проведуть і в інших відомствах.

Також незабаром буде запущено тестовий проект сайту системи «ЕП», яка призначена для органів державної влади. Громадянам не треба буде завантажувати та встановлювати будь-які додатки. Передбачається, що система почне працювати з 1 березня 2022 року.

Депутати ВР ПМР ухвалили відповідні законопроекти відразу у двох читаннях. «Комітет із законодавства розглянув їх – усього 16. Усі вони спрямовані на те, щоб створити зручності для громадян в отриманні держпослуг через систему «Електронні платежі». На законопроекти надійшли позитивні висновки від суб’єктів права законодавчої ініціативи», – наголосила віце-спікер парламенту, голова профільного комітету Галина Антюфєєва.

«Співробітникам органів держвлади, які прийматимуть у громадянина заяву, буде надано право переглядати порядок проходження платежу. Самому громадянинові не доведеться ходити до банку, оплачувати, приносити квитанції – все буде прозорим та оперативним. Норма торкнеться зокрема послуг РАГСу, Реєстраційної палати, податкової інспекції. Ми також працюватимемо над тим, щоб за інші послуги, які надають держоргани, громадяни мали можливість сплачувати державне мито через онлайн-платежі або платіжні термінали», – прокоментував заступник голови парламентського Комітету із законодавства Григорій Дяченко

Iрина МАСЛОВА.