Спорт як запорука гарного здоров’я

Упродовж останніх років шанувальників фізичної активності в республіці стає дедалі більше. Придністровці люблять поганяти м’яч на вулиці, а на пробіжку доріжками стадіону виходять і діти, й пенсіонери.

Заняття спортом стали й доступнішими, тому що держава піклується про створення нових стадіонів, облаштування спортивних доріжок та майданчиків.

Організатором низки заходів для аматорів спортивного способу життя в ПМР під брендом Hi-Trail є Ігор Боагій, життя якого присвячене спорту з раннього дитинства. З 12 років він навчався футбольного мистецтва у спортивній секції селища Первомайськ при Слободзейській спортивній школі. У 14 років юнак освоював види легкої атлетики, де значна частина тренувань була присвячена легкоатлетичному десятиборству. Улюбленою спортивною дисципліною «королеви спорту» для нього став біг із бар’єрами.

Нині Ігор працює методистом зі спорту в с. Фрунзе Слободзейського району та вчителем фізичної культури в місцевій школі.Він є членом Ради народних депутатів Слободзейського району та міста Слободзеї, працюючи в комітеті, який розв’язує питання промисловості, туризму та підприємництва.

За словами Ігоря, коли йому виповнилося 36 років, він почав замислюватися над участю у змаганнях, які розвивають витривалість. «Турніри з бігу цьому посприяли. Став учасником Кишинівського марафону на дистанції в 10 км. Сподобалось. У 2018 році виникло бажання організовувати спортивні заходи в ПМР. Цього року вдалося організувати плавання на відкритій воді, тріатлон, дуатлон, крос-дуатлон, МТБ гонки, трейл-гонки, біг по шосе. Підтримку в організації змагань надає Адміністрація Президента ПМР, органи державної влади на місцях», – розповів спортсмен.

Прихильник здорового способу життя задоволений тим, що учасниками його спортивних заходів є керівники приватних фірм, підприємці, вчителі, банкіри, пенсіонери й навіть депутат Верховної Ради Олег Василатій.

Учитель стверджує, що не треба нарікати на нестачу часу для занять спортом. Щодня від 30 до 60 хвилин він бігає, один раз на тиждень відвідує басейн, кілька разів на тиждень їздить на велосипеді. Завдяки такому активному способу життя він дістає задоволення від тренувань.

До спортсмена часто звертаються придністровці, які хочуть освоїти спортивний біг. Чоловік розповів, що запитання бувають різними: «Чи можна бігати з великою вагою? Чи можна відразу пробігти певну дистанцію?» Дехто робить помилку, оскільки відразу ж хоче долати велику дистанцію. Неправильно початківцям бігти багато і швидко, потрібне правильне екіпірування та підготовка до майбутнього заходу. Причина номер один, через яку багато людей віддають перевагу бігу, полягає в тому, що вони хочуть покращити роботу серцево-судинної системи. І це виправдано: біг насправді покращує здоров’я серця. Заняття спортом можуть призвести й до негативних наслідків, наприклад, травм. Для уникнення цього, необхідно дотримуватися правил, а саме: техніка бігу передбачає плавність кроків, відсутність різких рухів, правильну поставу, збалансованість помахів рук, зігнутих у ліктях, та рівномірний розподіл навантаження на всю стопу», – пояснив він.

Сім’я надихає Ігоря на заняття спортом: дружина допомагає в організації змагань, старший син Трохим разом з ним залучається до спортивних стартів. «Подібні змагання надають чудову можливість реалізувати й перевірити свої можливості. Повірте, задоволення від перетину фінішної межі, від думки, що ти зміг і зробив, ні з чим не можна порівняти. А яка мальовнича природа у різних куточках Придністров’я! Свіже повітря, шанс поспілкуватися з новими цікавими людьми та провести час зі своїми рідними – це неперевершені емоції», – поділився спортсмен.

Відповідаючи на запитання, що він може порадити нашим громадянам, які планують покращити свою фізичну активність, вчитель фізичної культури підкреслив, що багато чого залежить від них самих. «Завжди згадую слова актриси з фільму «Москва сльозам не вірить» про те, що в 40 років життя тільки розпочинається. Почніть жити! Залиште нескінченний клопіт, адже життя минає, пролітає. Біг робить вас щасливими, зміцнює, врівноважує. З’являються цілі й у 15, і у 18 років. А біг можна легко поєднувати з роботою, з домашніми та сімейними справами», – зауважив спортсмен.

Ігор Боагій розповів, що у планах на майбутнє – організація та проведення міжнародних спортивних заходів серед аматорів здорового способу життя незалежно від фізичного стану та віку учасника. Також наш співвітчизник намагатиметься розвивати якісний, доступний внутрішній туризм на території Придністров’я

Олександр ЗАЙЧУК.

Фото з вiдкритих джерел.