Вони завжди на варті безпеки громадян

1 грудня виповнилося 30 років від дня створення Управління внутрішніх справ м. Тирасполя у складі МВС Придністровської Молдавської Республіки.

У далекому 1991 році написання рапорту про перехід під юрисдикцію ПМР для багатьох міліціонерів стало найскладнішим рішенням. На початок грудня було подано понад 400 рапортів – співробітники виконали волю народу, який пікетував будівлю тодішнього МВВС.

Відповідно до наказу начальника Управління внутрішніх справ було затверджено структуру Тираспольського МВВС та призначено керівників служб. За два тижні кількість співробітників у відділі досягла 469 осіб. Відтоді протягом уже 30 років правоохоронці цілодобово контролюють громадський порядок і будь-якої хвилини готові прийти на допомогу тим, кому вона знадобиться.

У трагічні роки збройної агресії Молдови проти Придністров’я захищали молоду державу й тираспольські міліціонери. У вільний від служби час вони допомагали колегам та ополченцям з інших населених пунктів у захисті мирного населення та утриманні кордонів республіки.

З нагоди пам’ятної дати 1 грудня перед будівлею УВС Тирасполя відбувся урочистий захід, на якому були присутні: міністр внутрішніх справ генерал-лейтенант міліції Віталій Нягу, співробітники столичної міліції, ветерани правоохоронних органів.

Вітаючи міліціонерів, Віталій Нягу наголосив, що 30 років тому ветерани відомства зробили важливий життєвий вибір. «Співробітники УВС забезпечують та охороняють спокій наших громадян. Велика подяка ветеранам, які підготували кадри для служби в органах МВС. Вони й тепер своїми порадами допомагають молодому поколінню гідно захищати інтереси придністровського народу. Бажаю усім міцного здоров’я, професійних успіхів, мирного неба над головою», – зазначив міністр.

За словами начальника столичного УВС Сергія Кирмана, перехід тираспольських міліціонерів під юрисдикцію ПМР став відправною точкою у становленні столичної міліції. Керівник УВС розповів, що нині особовий склад столичного УВС представлений переважно молодими співробітниками – випускниками Тираспольського юридичного інституту. Багато з них йдуть стопами батьків, зберігаючи та примножуючи добрі міліцейські традиції.

Від імені ветеранів відомства виступив В’ячеслав Руденко. Він був одним із перших столичних міліціонерів, які перейшли на службу народу Придністров’я. «Це сталося рівно 30 років тому, в грудні 1991 року, коли переважна більшість особового складу письмово заявила про готовність служити молодій республіці. Керівництво Республіки Молдова чітко розуміло, що перехід столичної міліції під юрисдикцію Придністров’я означає «масштабні політичні наслідки». Прийняття такого рішення в тих умовах було дуже непростим і навіть болісним. Наприклад, мені було 44 роки, я був підполковником, і, якби республіка не вистояла, я втратив би все: і вислугу років, і свободу. До нашого відділу внутрішніх справ приходили депутати міськради, щоб переконати нас у правильності рішення переходу під юрисдикцію Придністров’я. Колишнє ж керівництво міського відділу залякувало: перейдете, ми вас звільнимо, залишиться сім’я без засобів для існування», – розповів ветеран.

В’ячеслав Руденко побажав своїм молодим колегам професійного зростання та закликав завжди бути готовими надати допомогу всім, хто її потребує.

З нагоди ювілею відомства ветерани були відзначені державними нагородами, зокрема Володимир Гавриленко – орденом «Трудова слава»

Олександр ЗАЙЧУК.

Фото автора.