Історія зберігається в архівах

Перші вибори Президента Придністровської Молдавської Республіки й референдум про її незалежність відбулися 1 грудня 1991 року. У голосуванні взяли участь 78 % виборців. За I. М. Смирнова тоді проголосували 65,4 % виборців, за незалежність ПМР – 97,7 %.


29 листопада 2021 року Державна архівна служба Придністров’я до 30-річчя інституту президентства в республіці та до 80-річчя першого Президента ПМР представила віртуальну виставку документів Центрального державного архіву (ЦДА) в рубриці «Віртуальна виставка».

В основу експозиції покладено документи архівної колекції «Придністровська Молдавська Республіка» з фондів ЦДА ПМР, документи фонду № 1085 «Верховна Рада Придністровської Молдавської Республіки», фонду № 900 «Державна служба управління документацією та архівами Придністровської Молдавської Республіки», а також фондів ЦДА аудіовізуальної та електронної документації ПМР.

Колекція збиралася архівістами понад 20 років. У 2019-у розпочалася робота з метою формування архівної колекції на загальну тему «Придністровська Молдавська Республіка». У процесі розбору документи розклали за такими основними темами: «Суспільно-політична ситуація в Молдавській РСР у 1989–1990 рр.», «Всенародне голосування (референдум) у Придністровській Молдавській Республіці», «Утворення Придністровської Молдавської Радянської Соціалістичної Республіки (ПМРСР)», «Вибори Президента Придністровської Молдавської Республіки», «Вибори до Верховної Ради Придністровської Молдавської Республіки», «Вибори до місцевих органів Придністровської Молдавської Республіки», «Переговорний процес у рамках молдо-придністровського врегулювання» тощо.

Проект «Справедливість і державність» присвячений становленню і розвитку в ПМР інституту президентства. Нагадаємо, що у всіх пострадянських державах президентство – абсолютно новий в історичній ретроспективі політичний інститут, який змінив чинну систему влади.

У проекті доступні:

законодавчі акти про референдум, про вибори першого Президента ПМР, тексти виступів та інші матеріали, пов’язані з діяльністю першого Президента республіки й органів, що забезпечували його роботу.

На віртуальній виставці представлено понад 40 архівних документів і фотографій.

За своєю структурою виставка відповідає основним етапам життя і діяльності Ігоря Миколайовича Смирнова в тісному зв’язку з історичними подіями, безпосереднім учасником яких він був. Є можливість ознайомитися з державними документами за підписом Смирнова, з фотографіями заходів, у яких він брав участь, а також його виступів на зустрічах з представниками державних і громадських організацій.

Без сумніву, ця виставка приверне увагу будь-якого громадянина: фахівця, студента, який цікавиться історією Придністровської Молдавської Республіки, її сьогоденням і майбуттям.

Електронний варіант архівної виставки вражає надзвичайно, адже в її основу лягли оригінальні документи та матеріали – свідки подій 30-річної давності. Розташовані вони у зручному хронологічному форматі. Навігація  виставки проста і зручна. Люди різного віку, професій і навіть ті, що проживають в інших країнах, можуть ознайомитися з історією становлення Придністров’я. У зв’язку з цим можна з упевненістю говорити про велике значення цього і подібних архівних проектів ДСУДА ПМР у справі патріотичного виховання, перш за все, нашої придністровської молоді, а також про протидію спробам фальсифікації історії.

В архівах зберігається наша історія

Анастасія КАСИМ.

Фото ДСУДА ПМР.