Проблема, розв’язання якої потребує державної підтримки

На сьогодні серцево-судинні захворювання (ССЗ) є найпоширенішими й спричиняють більшість смертельних випадків у всьому світі й у Придністров’ї зокрема. Саме тому профілактика, діагностика та лікування їх перебувають на особливому державному контролі. Не випадково у всьому світі відзначають і Всесвітній день серця: щоб привернути увагу до цієї проблеми й об’єднати однодумців, щоб спільними зусиллями запобігти передчасній смерті від ССЗ, допомогти людям прожити якомога довше.


За дорученням Президента розроблена й розрахована на 5 років нова для Придністров’я Державна цільова програма (ДЦП) з профілактики та лікування ССЗ. Її проект уже надійшов до Верховної Ради. Депутати та фахівці Комітету з соціальної політики, охорони здоров’я, праці, питань сім’ї та дитинства розглянули його на своєму онлайн-засіданні, вивчили питання, поставлені Міністерством охорони здоров’я, та заходи, що плануються.

«Проект ДЦП розроблений з метою зниження захворюваності й смертності від серцево-судинних захворювань та інвалідизації. Смертність від цих захворювань посідає перше місце не тільки у нас в ПМР, а й у всьому світі», – зазначив, представляючи проект держпрограми, заступник міністра охорони здоров’я Олександр Кузнєцов.

Прес-служба Верховної Ради ПМР повідомляє, що заходи п’ятирічної програми спрямовані на підвищення рівня знань людей щодо профілактики ССЗ з використанням трансляції відеороликів, що пропагують ЗСЖ, видання тематичних плакатів і листівок.

У ДЦП велика увага приділяється ранній діагностиці, яка потребує закупівлі електрокардіографів та ультразвукових апаратів для обстеження пацієнтів з серцево-судинними патологіями, планується проведення навантажувальних тестів тощо. Передбачені також поетапна закупівля іншого обладнання та навчання фахівців. За розрахунками МОЗ, витрати на ранню діагностику захворювань складають 11 млн 705 тис. рублів. Фінансування розраховане на кошти республіканського бюджету та Фонду капітальних вкладень.

Для надання ургентної (невідкладної) допомоги планується оснащення необхідним обладнанням лікувально-профілактичних установ республіки й палат інтенсивної терапії в кардіологічних і неврологічних відділеннях стаціонарів. На ці заплановані заходи МОЗ планує закласти в бюджет понад 8 млн рублів (упродовж 5 років).

Для виявлення та моніторингу факторів ризику розвитку ССЗ людям, старшим за 40 років, визначатимуть показники ліпідограми на амбулаторному та стаціонарному етапах медичної допомоги. Це комплексне дослідження визначає рівень жирів різних фракцій крові й дає можливість виявити порушення ліпідного (жирового) обміну й тим самим оцінити ризик розвитку захворювань. На виконання цих пунктів ДЦП з республіканського бюджету планують направити 3,5 млн рублів.

Заплановано й забезпечення медикаментами хворих, які перенесли гострий інфаркт міокарда.

Загальний обсяг фінансування ДЦП «Профілактика і лікування серцево-судинних захворювань у ПМР на 2022–2026 роки» за проектом становить 20 млн 877 тис. рублів: 11,5 млн – з республіканського бюджету і понад 9 млн – з Фонду капітальних вкладень.

Програма спрямована на підвищення якості надання кардіологічної допомоги населенню, на зниження захворюваності та смертності від серцево-судинних захворювань на 5–10 %.

Заходи, заплановані в нашій державі, надзвичайно важливі, адже йдеться про людське життя. Глава держави, Уряд, Верховна Рада, Міністерство охорони здоров’я розуміють масштаб цієї проблеми й готові інвестувати у порятунок своїх громадян. До того, ж на державному рівні ведеться боротьба з курінням, облаштовуються пішохідні та велодоріжки для підвищення фізичної активності населення, а ЗМІ не припиняють агітацію проти зловживання алкоголю. Медичні фахівці з екранів телебачення і на сторінках газет консультують з питань споживання здорової їжі та зменшення споживання продуктів з високим вмістом трансжирів, цукру та солі. На особливому контролі Глави держави – здорове харчування в дитячих садках і школах.

Отже, більшості серцево-судинних захворювань можна запобігти, враховуючи такі фактори ризику: вживання тютюну, нездорове харчування та ожиріння, фізичну бездіяльність та надмірне вживання алкоголю. Якщо люди все це усвідомлять і відмовляться від поганих звичок, то зможуть зменшити ризик виникнення серцевих захворювань та інсульту, а також покращити якість свого життя і стати хорошим прикладом для наступних поколінь.

Дбайте про своє здоров’я заздалегідь, адже легше запобігти хворобі, ніж її лікувати

Олена ДВОРСЬКА.