Вадим КРАСНОСЕЛЬСЬКИЙ: «Придністров’я визнають, коли настане час»

24 січня Президент Вадим Красносельський провів нараду з керівництвом Верховної Ради ПМР, на якій зазначив, що в ході свого останнього візиту в Москву, який завершився напередодні, він виконав серйозну роботу з відстоювання національних інтересів придністровців.

Глава держави звернув увагу Голови ВР ПМР Олександра Щерби та його заступника Галини Антюфєєвої на той факт, що керівники думських фракцій Росії підтримують позицію придністровців. Про цілі та попередні результати візиту Вадим Красносельський уже розповів у своїх численних інтерв’ю російським засобам масової інформації. Їхній тематиці й присвячений цей огляд.

22 січня в інтерв’ю російському телеканалу «Россия 24» Президента ПМР, насамперед, запитали про російсько-придністровські взаємовідносини. Вадим Красносельський пояснив, що взаємодія наших країн має декілька напрямків і особливо зупинився на зовнішньополітичному векторі. «Росія є гарантом і посередником переговорного процесу», – сказав він. Саме Росія, за його словами, стала гарантом досягнутих Придністров’ям і Молдовою домовленостей.

«Можна підписати все, що завгодно. Але взяті зобов’язання треба виконувати. Нами підписані з Молдовою чотири угоди: про землі спірного значення, про школи, в яких діти навчаються на латиниці, про питання зв’язку та про визнання придністровських документів про освіту. За цими напрямками досягнуті компроміси. Крім того, ми відкрили наприкінці минулого року міст через Дністер, який був закритий після бойових дій 92-го року. Усе це досягнуто здебільшого завдяки Росії», – зазначив Вадим Красносельський.

Аналізуючи зв’язки двох країн на освітньому напрямку, Президент розповів про плавне входження придністровської освіти в російську систему.

Що стосується фінансової підтримки Придністров’я, то Глава нашої держави підкреслив безпідставність розмов про розтрати російських грошей. «На цей рахунок є дуже багато чуток, спорів. Деякі політики заявляють, що не все так чисто в Придністров’ї. Я знайомий з такими випадами на нашу адресу. Скажу, що ми абсолютно чесні та відкриті перед Росією. Саме Придністров’я виступило з ініціативою проведення російського аудиту нашого бюджету. У нас працювала незалежна російська аудиторська компанія, а також аудиторська компанія, створена при Уряді Росії. Нас не можна звинувачувати в розтраті російських грошей», – підкреслив він.

Зупинився Вадим Красносельський і на темі фінансової допомоги Придністров’ю. Російську підтримку у вигляді фінансових вливань у придністровську економіку він вважає виправданою, враховуючи обраний республікою проросійський вектор розвитку. Що стосується бюджетної допомоги, то вона, за його словами, необхідна на період проведення реформ, реалізація яких дозволить республіці зміцнити соціально-економічні позиції.

Торкнулися і теми відкриття молдовсько-українських митних постів. Вадим Красносельський нагадав, що це рішення було прийняте без врахування думки Придністров’я, і відзначив вагомість шкоди, завданої економічним суб’єктам ПМР.

Разом із тим Придністров’я нині експортує продукцію в більш ніж 80 країн світу: 34% – у Європейський союз (ЄС), 16% – у Митний союз (МС), 50% – в інші держави. «Я ставив завдання перед Урядом і бізнесом – збалансувати експорт у ЄС і МС у рівних частинах, – пояснив Президент. – Радує, що у 2017 році експорт у Росію зріс на 44%. Зростання відбулося за такими позиціями, як метало-обробка, харчова продукція та легка промисловість. Наша продукція конкурентоспроможна і затребувана в Росії».

Ще одна тема, яку порушив російський журналіст, – взаємодія з європейськими парламентаріями. Йшлося про участь придністровської делегації в роботі підкомітету Парламентської асамблеї Ради Європи (ПАРЄ). Вадим Красносельський підкреслив, що Придністров’я почули в ПАРЄ. «Ми намагаємося використовувати всі важелі, всі майданчики для доведення інформації про Придністров’я, – зазначив він. – У нас проживає півмільйона громадян. У нас хороша економіка. Хороші умови життя. У нас демократія. У нас громадянське суспільство. Хіба це не показник самодостатності й незалежності?»

Цього ж дня, розмовляючи з журналістами РІА Новини та ТАСС Глава ПМР зазначив, що нагнітання напруженості між Москвою і Кишиневом триває. Однак Тирасполь у такому стані справ не зацікавлений, оскільки наслідки погіршення ситуації можуть негативно позначитися на республіці та її громадянах.

За словами Вадима Красносельського, російський солдат залишається основою миротворчої операції на Дністрі, гарантом миру і стабільності в регіоні. «Поки Росія тут – війни не буде», – заявив Глава нашої держави. «Крім того, є у нас і така невирішена проблема, як склади боєприпасів колишньої 14-ї армії, розташовані на території Придністров’я. Якщо там щось вибухне – мало не здасться ані Молдавії, ані Україні. І це могло б статися, якби не Оперативна група російських військ, яка охороняє склади», – пояснив він.

При цьому, як підкреслив Президент, Придністров’я прагне розвивати співпрацю і з країнами Заходу: «Не варто ставити перед країнами, що розвиваються, ультимативний вибір: або ми, або Росія. Звичайно ж, ми ніколи не відмовимося від свого геополітичного вектора на Росію, але, все ж таки, навіть у цих умовах Придністров’я перебуває і розвивається в центрі Європи, і не вести з Європою діалог ми не маємо права».

24 січня, в останній день перебування Вадима Красносельського в столиці Росії, з ним зустрівся представник «Парламентської газети». У ході інтерв’ю Глава нашої держави розповів про цілі та попередні результати його візиту в Москву. Знову йшлося про взаємодію Придністров’я та Росії, а також про молдовсько-російські взаємовідносини. «Відносини, які складаються між Кишиневом і Москвою, у нас оптимізму не викликають. Ми, придністровці, не прихильники загострення, ми прихильники розвитку добросусідських відносин між Молдовою та Росією», – підкреслив Президент ПМР.

Він пояснив журналісту необхідність молдовсько-російського партнерства, у тому числі й економічного. За словами Вадима Красносельського, щодо сусідів політика повинна бути стриманою. «Треба згладжувати нерівності, гострі кути. Можливо, Придністров’я навіть виступить посередником у відносинах між Росією і Молдовою. Чому б ні? Для нас це теж важливо. Нам вигідно, щоб сусіди були стабільні. Це в наших інтересах. Це – наша безпека», – вважає він.

Говорячи про російських миротворців і бажання деяких політиків з правого берега їх вивести з території ПМР, замінивши місію іншим форматом, Вадим Красносельський зазначив, що позиція Придністров’я була і залишається незмінною: миротворча місія довела свою ефективність і має бути продовжена. «Будь-яка необережна дія може розморозити конфлікт, – упевнений він. – Але треба розморожувати мирне співіснування, миролюбні відносини між Молдовою і Придністров’ям, яке теж де-факто існує». Наш Президент підкреслив, що «…в будь-якій ситуації повинен переважати здоровий глузд», і особливо відзначив той факт, що більшість громадян обох країн – з лівого і правого берегів Дністра – не бажають жити в умовах загострення відносин.

«Визнання незалежності нашої республіки – не ілюзія, а технічне питання, і коли настане час – воно буде вирішене», – з оптимізмом заявив Глава нашої держави.

Огляд  підготував  Олександр   ПЕТРЕНКО.