Ефективна робота законодавців

Народні обранці протягом 2017 року на пленарних засіданнях розглядали й ухвалювали багато законів, спрямованих на покращення життя і добробуту придністровців. Після зимових канікул, 24 січня відбулося перше засідання законодавчого органу у 2018 році.

У першому читанні була розглянута законодавча ініціатива Президента ПМР Вадима Красносельського «Про внесення змін і доповнень до Кодексу Придністровської Молдавської Республіки про адміністративні правопорушення». Про її сутність депутатам розповів начальник правового управління Міністерства внутрішніх справ Радіон Чеботар. «На жаль, статистика дорожньо-транспортних пригод за останній час має негативну динаміку. Запропоновані зміни спрямовані на вдосконалення адміністративного законодавства. При цьому за основу взято максимальні розміри покарання. Передбачається, що цим буде знівельовано корупційну складову під час призначення конкретного розміру штрафів державними автоінспекторами.

 Друга пропозиція спрямована на лібералізацію порядку оплати штрафів за порушення правил дорожнього руху. Тепер сплатити штраф можна протягом 15 днів (водночас упродовж 10 днів у половинному розмірі). Президент пропонує подовжити загальний термін оплати штрафу до 60 днів, до того ж заплатити його в розмірі 50% можливо буде протягом 20 днів. Це зроблено для людей, у яких не завжди є кошти», – сказав Радіон Чеботар.

Робота над цим законопроектом продовжиться на наступних засіданнях у режимі другого читання. Народні обранці висловили свої пропозиції щодо зменшення розміру штрафів.

У першому читанні був розглянутий також проект закону «Про ліцензування окремих видів діяльності», розроблений Урядом ПМР, який спрощує процедуру отримання ліцензії. У ході пленарного засідання законопроект представив міністр юстиції Олександр Шевченко. За його словами, запропоновані норми покликані усунути наявний законодавчий бар’єр: нині здобувач ліцензії повинен надати в уповноважений орган копію установчих документів. Разом з тим цей орган і так має доступ до Єдиного державного реєстру юридичних осіб та індивідуальних підприємців.

Необхідно зазначити, що цим законопроектом пропонується встановити вимогу для іноземних юридичних осіб щодо легалізації представлених ними документів, перекладу на російську мову, а також щодо їх нотаріального посвідчення. Це необхідно з метою визнання офіційних документів іноземної юридичної особи уповноваженим органом, що здійснює ліцензування на території ПМР.

Також в інтерв’ю представникам ЗМІ заступник Голови Верховної Ради Галина Антюфєєва прокоментувала зміни, внесені законодавцями до закону «Про Прокуратуру ПМР». «Ухвалені норми дозволять повернути Прокуратурі відібрані в неї функції. Вона повинна бути органом нагляду за законодавством і органами влади республіки. У перспективі депутати працюватимуть над кримінально-процесуальним кодексом, у якому будуть визначені обов’язки Слідчого комітету і роль Прокуратури», – розповіла народний депутат.

 Голова комітету з питань економічної політики, бюджету та фінансів Олександр Коршунов розповів журналістам про підсумки пленарного засідання Верховної Ради. «Сьогодні депутатами були ухвалені запропоновані зміни до закону «Про республіканський бюджет на 2018 рік». Органи влади на місцях ще не ухвалили бюджети, але у зв’язку з погодними умовами, які склалися в ПМР, необхідно своєчасно обслуговувати дороги республіки. Також депутати ухвалили законопроект, згідно з яким Рибницький цементний комбінат і Бендерська швейна фабрика «Вестра» стають закритими акціонерними товариствами. Ними керуватиме Агентство активів, і це дозволить зробити більш збалансованим механізм управління».

Також Олександр Коршунов зазначив, що торік депутати ухвалили зміни в законодавстві, які дозволили взаємодіяти індивідуальним підприємцям з юридичними особами у безготівковій формі. Тепер вони можуть і працюватимуть за готівковим розрахунком.

Наступне пленарне засідання проходитиме 31 січня цього року.

Микола   ЮРКЕВИЧ.