Рік рівних можливостей

Таку назву новому 2018 року дав Президент ПМР Вадим Красносельський. Головна ідея року – забезпечити повну інтеграцію в суспільство людей з обмеженими фізичними можливостями.

Від слів – до справи. Саме з такою метою 23 січня Голова Уряду Олександр Мартинов запросив на зустріч керівників громадських організацій, які на сьогодні представляють інтереси інвалідів.

Розпочинаючи збори, Голова Уряду сказав: «Такі зустрічі важливі як для вас, так і для нас, тому що нам важливо розуміти, з якими проблемами стикаються громадські організації, які ви представляєте. Ми повинні знати про них не з чуток, а як кажуть, із перших вуст. Тільки так можна оцінити реальні обставини та, зважаючи на наявні ресурси, постаратися ці проблеми вирішити».

Дмитро Кузук – голова республіканського фонду «Світ рівних можливостей» – продовживши розмову, порушив кілька наболілих тем. Одна з них – сприйняття суспільством людей з обмеженими можливостями. На його думку, вирішення проблеми лежить у площині ЗМІ, які повинні перебудувати ментальність і свідомість громадян, змінити наявні стереотипи за допомогою соціальної реклами й тематичних програм на телебаченні.

«Тільки-но суспільство почне сприймати людей з інвалідністю як рівних собі, тоді й проблеми стоятимуть менш гостро», – вважає керівник фонду. Також він звернув увагу на питання стосовно до навчання дітей зі збереженим інтелектом. Адже часто вони навчаються вдома. За словами Дмитра Кузука, в школах достатньо створити доступні умови, щоб надавати дітям гідну освіту в конкурентному середовищі. Крім того, громадський працівник порушив проблему спортивної реабілітації інвалідів та стану тих об’єктів, на базі яких вона проводиться. Зокрема, Дмитро Кузук попросив допомоги в ремонті спортивного клубу в Бендерах.

Директор Тираспольського центру реабілітації та консультування «ОСОРЦ» Людмила Бородіна порушила питання ранньої реабілітації дітей у віці від нуля до трьох років. «У нас у республіці, на жаль, ще немає Центру і можливостей для надання ранньої допомоги сім’ям, у яких народилася дитина з обмеженими можливостями. Сім’я, в якій народилася така дитина, виявляється в ізоляції. Батьки не знають, що робити з нею і чим їй можна допомогти», – нарікала керівник Центру. Вона також додала, що саме на початковому етапі проведення педагогічної роботи значно підвищуються шанси дітей на відновлення і соціалізацію.

Міністр соціального захисту і праці Олена Куліченко запропонувала, щоб у Тираспольському Будинку дитини з денним стаціонаром розпочали створення таких груп.

Ще одна з болючих тем – працевлаштування людей з обмеженими можливостями. Олена Куліченко довела до відома присутніх, що у 2017 році було ухвалене Розпорядження Уряду, згідно з яким надається право і зобов’язання організаціям забезпечувати інвалідів робочими місцями.

Не повною мірою забезпечені інвалідними візками люди, які їх потребують. Загалом по республіці це 1 302 особи. Міністр повідомила, що торік проводився тендер на придбання 240 візків, але кошти з бюджету на це не виділили. З огляду на те, що ця стаття стосується категорії соціально захищених людей, Олександр Мартинов доручив Міністерству фінансів профінансувати цю статтю витрат.

Обговорювалися також питання щодо лікування за межами Придністров’я, протезування інвалідів, установлення звукових світлофорів у місцях переходу вулиць незрячими людьми, облаштування пандусами місць соціального значення тощо.

Олександр Мартинов під час зустрічі дав розпорядження відповідним міністерствам, загалом запропонувавши один місяць на створення відповідних програм, де будуть враховані всі звернення та скарги.

Аліса   КОХАНОВА.