Оперштаб – про головне

На черговому засіданні Оперативного штабу при Президентові з профілактики та запобігання поширенню коронавірусу, яке відбулося 29 листопада, зазначалося, що від COVID-19 щеплено 31,4 % дорослого населення республіки.

Вадим Красносельський доручив профільним службам спільно з главами держадміністрацій міст та районів республіки оперативно організувати процес імунізації російською вакциною «Спутник V». Напередодні її доставили до Придністров’я в кількості 100 тисяч доз (на 50 тисяч курсів).

Глава держави наголосив, що необхідно використовувати всі обладнані раніше пункти щеплення. Він також закликав продовжувати марафони вакцинації в сільській місцевості та розпочати виїзд медичних груп на великі підприємства, щоб робити щеплення безпосередньо на місцях. Препарату достатньо не лише для проведення первинної вакцинації, а також і для повторної (ревакцинації) громадян.

Учасники наради відзначали зменшення середньодобової захворюваності – до 266 випадків на добу. Рівень її спадає п’ятий тиждень поспіль. Скоротилася кількість носіїв вірусу й серед дітей.

Керівник Оперштабу Віталій Нягу поінформував співрозмовників щодо КТ-обстежень громадян, які лікуються вдома та на базі шпиталю при профілакторії «Тиротекс». За його словами, протягом одного тижня з профілакторію до госпіталю ветеранів було доставлено на комп’ютерну томографію 74 особи та обстежено 100 громадян, які лікуються амбулаторно. Загалом за місяць перевірили 337 хворих, які проходять лікування за місцем проживання, 122 з них за результатами КТ-обстеження негайно госпіталізували.

Головні лікарі нарікають на пізнє звертання громадян по допомогу, що нерідко призводить до летальних випадків. Вони просять громадян не зволікати, якщо хтось відчуває підвищення температури тіла та нездужання.

На нараді йшлося про забезпечення медичних установ ліками та засобами індивідуального захисту в першому кварталі 2022 року та про наявність у лікарнях кисню. У республіці його дефіциту немає: на ММЗ підтримується постійний резерв обсягом до 150 тонн. Попри те, Вадим Красносельський вважає, що необхідно мати альтернативне джерело здобуття медичного кисню, тому доручив придбати необхідне обладнання для запуску Слободзейської кисневої станції.

Говорили також і про вибори Президента, які мають відбутися в неділю 12 грудня. Враховуючи, що понад 100 виборчих дільниць будуть розташовані в освітніх установах, а 10-го та 11-го на їхній території проходитиме дострокове голосування, вирішили оголосити для школярів п’ятницю, 10 грудня, вихідним днем. Це сприятиме захисту учнів від контакту та можливого зараження від учасників виборів.

Щодо статистики: нині носіями COVID-19 є 3 307 придністровців, з яких 1 754 лікуються в стаціонарах. За час пандемії в республіці зафіксовано 78 529 фактів інфікування COVID-19. Не впоралися з хворобою 1 808, або 2,3 % хворих, 73 240 осіб, або 93 % інфікованих – одужали (протягом звітного тижня вилікувалися 2 260 людей). На обов’язковій самоізоляції перебуває 2 188 придністровців.

З 22 до 28 листопада в республіці на карантин закрито 107 навчальних класів у 39 загальноосвітніх закладах середньої освіти, а також 36 груп у 29 дитячих садках.

За звітний період 2 459 придністровців пройшли повний курс вакцинації. За весь період пандемії в республіці від COVID-19 щеплено 121 287 придністровців

Аліса КОХАНОВА.