Підтримка населення з боку держави триває

У рамках чергового пленарного засідання Верховної Ради, яке відбулося 1 грудня, народні обранці розглянули й ухвалили низку важливих законодавчих ініціатив, які стосуються функціонування різних сфер життєдіяльності держави.

За повідомленнями парламентської прес-служби, значна увага з боку всіх гілок влади надається соціальній політиці. Нагадаємо, у Придністров’ї діє Державна цільова програма (ДЦП) з забезпечення житлом дітей-сиріт та дітей, які залишилися без піклування батьків. На її реалізацію в бюджеті на 2021 рік було закладено понад 8 млн рублів. За інформацією, наданою держадміністраціями, упродовж поточного року під час виконання ДЦП утворилася економія коштів. Завдяки цьому, додатково вдасться придбати ще три квартири.

За словами міністра з соціального захисту та праці ПМР Олени Куліченко, у зв’язку зі зміною вартості квадратного метра нерухомості в деяких містах, було прийняте рішення про придбання додаткових квартир для дітей-сиріт та дітей, які залишилися без піклування батьків, у Тирасполі, Слободзеї та Дубоссарах.

Голова Комітету з економічної політики, бюджету та фінансів Віктор Гузун, коментуючи законопроект, відзначив його важливість: «Президент ПМР Вадим Красносельський вніс законодавчу ініціативу, яка передбачає розгляд та ухвалення рішення депутатами в терміновому порядку, щоб економію, що сформувалася, направити на придбання додаткових квартир для цієї категорії наших молодих громадян. Тим самим держава намагається навіть у таких складних умовах максимально виконувати взяті на себе зобов’язання».

Депутати підтримали цю законодавчу ініціативу та ухвалили проект закону зі змінами до закону «Про республіканський бюджет на 2021 рік» одразу у двох читаннях.

Вищий законодавчий орган республіки розглянув законопроект Президента ПМР, який передбачає скасування інституту довіреності. Згідно з чинним законодавством, якщо людина сідає за кермо чужого транспортного засобу, крім посвідчення водія, техпаспорта та страхового свідоцтва їй потрібна довіреність від господаря. Документ може бути оформлений у нотаріуса або виконаний у простій письмовій формі. На думку автора документа, наявність чи відсутність довіреності не впливає на безпеку дорожнього руху. До того ж, якщо документ складено в рукописній формі, визначити його справжність з об’єктивних причин досить складно.

Начальник контрольно-правового управління МВС ПМР Радіон Чоботар, представляючи документ, зауважив, що більшість держав світу відійшла від інституту довіреності. «Глава ПМР пропонує також скасувати необхідність оформлення довіреності, яка за фактом є малоінформативною. Якщо автомобіль заявлений у викрадення, співробітники ДАІ про це знають та орієнтовані на пошук місцезнаходження цього автомобіля, його розшук та затримання», – пояснив офіційний представник Президента ПМР.

На думку вищої посадової особи, ці обставини дозволяють виключити норму закону щодо обов’язкової наявності довіреності на керування транспортним засобом. Слід зазначити, що прийняття запропонованої зміни не обмежує власників транспортних засобів у праві на оформлення такого документа, оскільки цей інститут закріплений у Цивільному кодексі ПМР.

Загалом депутати Верховної Ради підтримали ініціативу Вадима Красносельського й доповнили його поправкою щодо страхових випадків. У початковій редакції відкритим залишалося питання про те, хто відшкодовуватиме матеріальні збитки у разі ДТП: людина, яка була за кермом, чи власник транспортного засобу. Нова норма закону зобов’язує власника транспортного засобу оформити поліс ОСАЦВ на необмежену кількість осіб, або на ту людину, якій передано право керування транспортом. Обов’язковими для таких громадян є наявність посвідчення водія та документа на сам транспортний засіб (технічного паспорта). Верховна Рада ухвалила законопроект одразу у двох читаннях

Микола ЮРКЕВИЧ.

Фото прес-служби Верховної Ради.