Синтетичні наркотики – біда нашого часу

Рання профілактика і допомога у відмові від алкоголю та наркотиків – пріоритетні завдання вітчизняної охорони здоров’я. У боротьбі з наркоманією в Придністров’ї використовують усі можливі способи, в тому числі привертають підвищену увагу суспільства (зокрема за допомогою засобів масової інформації) до цієї проблеми.

За даними ООН, кількість наркозалежних у світі зростає. У «Всесвітній доповіді про наркотики – 2021» йдеться про те, що майже 275 млн осіб у всьому світі вживали наркотики у 2020 році. У 2019-му від їх вживання і пов’язаних з цим наслідками померли 494 тисячі. Минулого року більшість країн світу констатувала, що в період пандемії COVID-19 було зареєстровано зростання вживання канабісу і немедичного використання фармацевтичних препаратів.

У Придністров’ї, за словами завідувача наркологічного диспансеру ДУ «Республіканська клінічна лікарня» Андрія Ротаря, якогось помітного сплеску вживання наркотичних препаратів за останній час не спостерігається. Фахівець також розповів про те, що традиційні наркотики на сьогодні відходять на другий план. Вони вже неактуальні. Нині популярна синтетика. Правоохоронці відстежують ситуацію з постачанням, оперативники викривають так звані «закладки».

Андрій Іванович зауважує, що необхідно розповідати населенню про небезпеку синтетичних наркотиків, які легкі в застосуванні, викликають майже миттєве звикання і характеризуються великою кількістю смертельних випадків: «Біда з новими «дизайнерськими» синтетичними наркотиками. Вони ще мало вивчені, важко лікуються і дають серйозні психічні ускладнення. Складність полягає і в тому, що офіційна статистика не завжди відбиває реальний хід подій. Усе залежить від того, як суспільство ставиться до цієї проблеми, наскільки відповідним, своєчасним і дієвим є забезпечення медичної та соціальної реабілітації. Проблема полягає і в тому, що медицина вже має справу з хворобою, а медична реабілітація – це всього лише одна ланка. Важливо те, як реагують на цю проблему батьки, суспільство, держава. В нашій респуб-

ліці існує закон «Про соціальну реабілітацію хворих на хронічний алкоголізм, наркоманію чи токсикоманію», а також відомчі підзаконні інструкції. Та цього замало. Для вирішення цієї проблеми необхідна консолідація всіх верств населення. Ні для кого не секрет, що існує також проблема з кадровим забезпеченням медичних установ».

Лікар висловив надію, що новий закон, який зобов’язує молодих випускників навчальних закладів відпрацьовувати за фахом кілька років, значно поліпшить становище з нестачею фахівців, у тому числі й у медицині.

На сьогодні в Рибниці та районі на обліку перебуває 155 осіб, які вживають чи вживали раніше важкі наркотики. Також є ті, хто перебуває на профілактичному обліку, тобто епізодично вживають, наприклад, коноплю (130 осіб). «Ці люди перебувають під наглядом, ми викликаємо їх на прийом, беремо аналізи на наявність в організмі наркотичних речовин. Серед них є такі, хто зобов’язаний примусово проходити медобстеження за вироком суду, ті, хто має умовний термін покарання. Також бувають випадки, коли батьки примушують своїх дітей, які перебувають на обліку, регулярно приходити та здавати аналізи.

Іноді для уточнення діагнозу пацієнтів нарколога відряджають у Тирасполь, а на лікування рибницькі хворі зазвичай направляються в ДУ «Республіканська психіатрична лікарня» села Вихватинці», – закінчив свою розповідь Андрій Ротар.

Уряд Придністров’я (його загальнодержавна політика) приділяє серйозну увагу пропаганді здорового способу життя, здоровій «моді». 2022-й офіційно оголошений у Придністров’ї Роком охорони здоров’я. Указ про це підписав Президент Вадим Красносельський. Серед поставлених цілей є привернення уваги суспільства і держави до питань охорони здоров’я, поліпшення якості та забезпечення доступності медичної допомоги, підвищення її ефективності, відновлення і розвиток інфраструктури в цій галузі.

Дмитро ВЛАДОВ.