Карта доступності – для людей з обмеженими можливостями

Невдовзі після свого обрання, у 2017 році, Президент Вадим Красносельський видав розпорядження, згідно з яким органи державної влади, а також юридичні особи всіх форм власності мали подбати про вільний доступ до міських будівель та споруд маломобільних груп населення.

Значним поштовхом для втілення в життя цього розпорядження виявився 2018 рік, оголошений Президентом «Роком рівних можливостей». Перед главами держадміністрацій було поставлене завдання – створити в містах та районах республіки максимально комфортні умови для людей з інвалідністю.

За час, що минув, найбільш доброзичливе середовище для інвалідів-візочників створене в центральних містах республіки. На сайтах місцевої держадміністрації та Міністерства соціального захисту і праці розміщена електронна «Карта доступності», де вказано понад 100 соціально пріоритетних об’єктів та складено повний їх опис.

Карта призначена для того, щоб люди з обмеженими можливостями або представники маломобільних груп населення (жінки з дитячими візками чи пенсіонери) перш ніж вирушити будь-куди, ознайомилися наскільки та установа, до якої вони планують відправитися, пристосована для їхнього відвідування.

Усі досліджені об’єкти соціально-культурного та комунально-побутового призначення з докладним паспортом доступності для людей з інвалідністю та маломобільних груп населення позначені трьома кольорами: червоним – недоступний об’єкт, жовтим – частково доступний, зеленим – цілком доступний об’єкт.

На карту вже нанесені соціально значущі об’єкти Бендер, Тирасполя, Дубоссар, Рибниці, Кам’янки, Григоріополя, Слободзеї та Слободзейського району. Перевірки споруд постійно тривають у різних регіонах республіки, за їх підсумками зроблено відповідні позначки. Карта регулярно поповнюватиметься новими об’єктами, які вводитимуться в експлуатацію.

Нині під час зведення нових будівель враховується й важливість створення доступного середовища, адже воно призначене не тільки для людей з інвалідністю, а й для зручності інших відвідувачів. У минулі роки потреби інвалідів не враховувались, і змінювати щось, наприклад, будувати пандуси, вже не так просто або й зовсім неможливо.

За словами Дмитра Кузука, директора благодійного фонду «Світ рівних можливостей» і члена Громадської ради при Міністерстві соціального захисту та праці ПМР, за час пандемії працювати над поповненням Карти доступності не було можливості. Наступного року фахівці Мінекономрозвитку та Мінсоцзахисту мають намір поновити цю роботу, провести моніторинг у населених пунктах Придністров’я.

На карті поки що позначені не всі зручні для інвалідів місця Слободзейського району та м. Слободзеї. «Над створенням доступного середовища ми працювали минулі п’ять років, – розповів глава держадміністрації району та міста Василь Тищенко. – За цей час встановили 31 пандус у медичних закладах, адміністративних будівлях, будинках культури, школах, багатоквартирних житлових будинках».

Пандуси встановлені також у сільській лікарській амбулаторії в с. Чобручі та багатоквартирних житлових будинках у Слободзеї та Первомайську, де проживають люди з обмеженими можливостями. У межах підвищення доступності середовища в районі створюють пішохідні переходи зі зниженням бордюрного каменю. Для зручності громадян такі вже з’явилися в Парканах, Слободзеї, Первомайську та Карагаші. Для людей з вадами зору встановлюють тактильну плитку

Уляна БОНДАРЧУК.

Фото з вiдкритих джерел.