Нова справа бендерських підприємців

Держава продовжує допомагати перспективній молоді в розкритті свого потенціалу. Черговий грант від Торгово-промислової палати (ТПП) одержали бендерські підприємці. У місті відкрилася перша студія 3D друку «CUBIC». Студія використовує методику виготовлення об’ємних виробів на основі цифрових моделей.

Бендерська студія стала першою в Придністров’ї – такого в нашій республіці ще не було. В ній можна замовити виготовлення необхідних деталей, ювелірних прикрас, іграшок і навіть одягу. Відкрити свою власну справу й створити нові робочі місця в Бендерах змогла Катерина Киричук. Вона виграла спеціальний гранд від ТПП ПМР. «Хотілося знайти такий вид діяльності, якого немає в нас у республіці, щоб було щось незвичайне і затребуване. Нам це вдалося, бізнес-план оцінили в ТПП, ми виграли грант і відкрили студію», – зазначила Катерина.

Студія друку «CUBIC» оснащена різнопрофільним обладнанням, яке дає можливість виконувати унікальні замовлення друку з високою деталізацією, а також налагодити виробництво масових серійних деталей із пластику різного складу та міцності.

3D-принтери, 3D-сканер, камера для полімеризації – все це було придбане в рамках проекту «Бізнес-наставництво – 3», який упроваджує ТПП ПМР.

Екскурсію студією для кореспондента провів Сергій – досвідчений майстер своєї справи. Фахівець предметно показав і доступно розповів про весь робочий процес виготовлення замовлень. «Спочатку ми модель зберігаємо, переводимо за допомогою спеціальної програми в Джі-код, який бачить 3D-принтер, і спробуємо щось надрукувати», – пояснив Сергій Димитров.

Усе, на перший погляд, досить просто, але насправді є багато тонкощів, наприклад, правильно виставити параметри. Їх треба добре знати, інакше бажаного результату не одержати. «Різні матеріали потребують різного підходу до друку, деякі погано приклеюються до столу, тому ми використовуємо спеціальний клей. Інші потребують різних температур: у середньому температура столу, на якому ми друкуємо, коливається від 85 до 140 °C, а сопла (це та частина, з якої пластик витікає) – від 210 до 260 C», – розповів працівник 3D-студії.

Про процес виготовлення різних деталей за допомогою 3D-друку можна слухати довго і з цікавістю. У цій справі використовується цілий спектр матеріалів. Щось використовується під час великого навантаження чи при високих температурах, а щось навпаки – для більшої еластичності. «Найміцніший матеріал, з яким ми працюємо, – нейлон або поліамід. З нейлону ми друкуємо шестерні та різні механізми, що рухаються, тобто ті, що вимагають навантажень на них», – зазначив Сергій Димитров.

До речі, такі деталі нічим не поступаються заводським, адже використовується те саме лиття, що й на фабриках. Вони можуть прослужити навіть довше, а ціна на них набагато менша. «Найчастіше замовляють виготовлення деталей, які вийшли з ладу в різних механізмах. Наприклад, різного роду шестерні ми друкуємо практично щодня. Тобто, ось ця шестерня від механізму електром’ясорубки часто за якихось великих навантажень, можливо, під час попадання кісток, ламається, а ми можемо виготовити точно таку, й м’ясорубка працюватиме надалі. Часто друкуємо муфти для блендера – ту частину, в яку вставляється вінчик або інші різні насадки», – розповів Сергій.

Така студія виявилася досить популярною в Придністров’ї. Її можливості вже оцінили й придністровські археологи. Раніше старовинні експонати направляли на обстеження в Росію, й був ризик пошкодити артефакти. Нині ж достатньо виготовити 3D-модель. Спеціальний сканер аналізує обриси предмета і створює його віртуальну копію. Такий друк є підмогою і для наших стоматологів. «Ми можемо відтворити щелепу, зуби, а дантист перед операцією або перед імплантацією може потренуватися на макеті. Ми створюємо все в точності, так само, як у людини в ротовій порожнині. Можемо відтворити всі її зуби», – розповів фахівець з 3D-друку.

Нещодавно вчені зробили несподіване відкриття: такий спосіб друку менш шкідливий для екології, ніж масове виробництво, і завдає менше шкоди навколишньому середовищу. Тому 3D-друк – виробництво перспективне, а вчені продовжують активно розвивати його, розробляють нові технології й знаходять нові сфери застосування. Вважаємо, що це технологія майбутнього, яка здатна повністю перевернути звичний для нас уклад життя, тож бендерському «CUBICу» банкрутство не загрожує

Леся ПОТОЦЬКА.

Фото: офіційний сайт ТПП ПМР.