Декада завершилася – пильність зберігаємо

У Придністров’ї завершилася декада заходів до Всесвітнього дня боротьби зі СНIДом. Центр з профілактики захворювання під час десятиденного експрес-тестування надав можливість усім, хто мав бажання, безкоштовно перевірити себе на наявність ВIЛ, гепатиту С і сифілісу.

Прес-служба МОЗ ПМР повідомила про підсумки декади та результати тестування. Головний лікар Центру Олександр Гончар розповів, що 351 людина взяла участь в акції: «Був виявлений один випадок ВІЛ-інфекції, 27 проб дали позитивну реакцію на вірусний гепатит С, що є досить високим показником, який склав приблизно 7,7 % від загальної кількості обстежених. Також ми виявили три випадки сифілісу». Лікар порівняв нинішню акцію з минулорічною і зробив висновок, що кількість виявлених і зареєстрованих випадків збільшилася на десять осіб.

«Ми й проводимо такі акції, щоб привернути увагу до проблеми, а також для того, щоб люди знали, що в разі необхідності вони можуть звернутися по допомогу самостійно. Слід зазначити, що за останні два роки дещо збільшилося виявлення запущених випадків, звернення на пізніх стадіях, вже у формі СНІДу, коли значно страждає імунітет. Наше завдання – розпізнавати випадки інфікування на ранніх стадіях і розпочинати ефективне лікування, за допомогою якого можна повністю придушити вірусне навантаження на організм», – пояснив О. Гончар.

До цього закликає Всесвітня організація охорони здоров’я (ВООЗ) і радить звернути увагу на те, що проблема ВІЛ/СНІДу стосується не тільки асоціальних груп населення. За інформацією придністровського лікаря, ситуація на сьогодні змінилася: «Ми протягом кількох років досліджували й аналізували певні групи населення з підвищеним ризиком. Дані збирали в Тирасполі й Рибниці. Висновок такий: поширеність ВІЛ-інфекції набагато вища. Люди часто не відносять себе до груп ризику, але ми зараз говоримо про «ризиковану поведінку», в результаті якої для зараження достатньо навіть 1-2 незахищених контактів».

Уся підступність ВІЛ-інфекції полягає в тому, що довгий період часу вона протікає безсимптомно. Якщо після зараження вірусом грипу захворювання розвивається дуже швидко, то після зараження ВІЛ людина ще довгий час (від 2 до 10–12 років) може почуватися абсолютно здоровою, але при цьому вона інфікована й потребує негайного прийому лікарських препаратів.

Людям слід пам’ятати, що способів передачі ВІЛ-інфекції всього три: заражена кров, незахищені статеві контакти та передача хвороби від матері до дитини.

Олександр Гончар переконаний, що не можна замовчувати й небезпеку вірусних гепатитів: «Нині ми збираємо всі дані щодо цієї інфекції. Відомо, що її поширеність серед населення досить висока, це підтвердили й підсумки декади». Завдяки прийнятій Державній цільовій програмі в Придністров’ї з’явиться можливість надавати ефективне лікування таким пацієнтам.

У всьому світі лікарі стверджують, що багатьох проблем зі здоров’ям люди могли б уникнути. «Жодна медична система, жоден медичний працівник не в змозі захистити населення від усіх небезпек. У першу чергу, кожна людина повинна бути відповідальною за власне здоров’я, тому що це найбільша цінність. З ранніх років необхідно усвідомлювати важливість дотримання здорового способу життя, пам’ятати про існування важких захворювань, а в разі інфікування не слід нехтувати медичною допомогою. Тільки ці заходи здатні убезпечити кожного з нас», – зазначив Олександр Гончар

Наталя СИНЯВСЬКА.