Щоб зберегти перлину Придністров’я

Республіканський ботанічний сад з кожним роком набуває все більшої популярності серед жителів Придністров’я та іноземних туристів.

Це й не дивно, адже він прекрасний у всі пори року. Взимку під сніговими шапками схиляються хвойні лапи, а в лютневі відлиги з’являються проліски та морозники.

На початку весни зацвітають «найсміливіші» рослини-первоцвіти й ранньоцвітні чагарники. Потім у дендропарку починається парад квітучих рослин. Буяння барв вражає: блакитні, бузкові, червоні, жовті кольори перемішуються, переплітаються і створюють неймовірні пейзажні композиції, що змінюються щотижня, щодня.

Влітку рослини поспішають відцвісти й зав’язати плоди до сильної спеки, але є види, які цвітуть у найспекотнішу пору року – це гібіскуси, альбіції, будлея Давида. У червні – розпал свята троянд. Перша хвиля цвітіння розарію найбільш пишна і масова. Це найкрасивіший місяць у дендрарії. Понад 200 сортів троянд на площі близько 2 га створюють казкову картину. Різноманітність колірних поєднань не можна передати словами. Це треба побачити.

Потім естафету перехоплюють трав’янисті рослини. Формуються і дозрівають плоди у багатьох деревних видів. Однак, є дерева і чагарники, для яких жаркий липень – найбільш сприятливий час для початку цвітіння.

Осінь – сумна та яскрава пора року. У парку розквітають хризантеми. Настає пора зміни забарвлення листя. Дозрівають яскраві плоди калини, глоду та шипшини, випадають довгождані дощі. Починається листопад. Проте газон дивує своєю зеленою свіжістю.

Компактність розміщення тематичних експозицій дає можливість за невеликий проміжок часу ознайомитися з представниками деревної флори Європейського, Американського та Африканського континентів. Найбільш широко представлені рослини азійських природно-кліматичних зон: Малої Азії, Центральної, Східної та Південно-Східної Азії, Західного Сибіру, Далекого Сходу і Гімалаїв.

Та не тільки незвичайною красою цінний цей прекрасний куточок природи, а ще й тим, що тут можна дізнатися про рослинні багатства ботаніко-географічних районів нашої планети. Велике його значення у вивченні та збереженні рідкісних і зникаючих видів рослин, 82 з культивованих у дендропарку занесені до Червоної книги республіки. Під керівництвом директора ботанічного саду Валерія Івановича Стариша і його заступника з наукової роботи Галини Дмитрівни Будзи визначена стратегія відновлення декоративної привабливості дендрарію, розроблена концептуальна схема розсадника декоративних рослин, сформовані програми науково-дослідних робіт і концепція розвитку ДУ «РБС», тривають відновлювальні роботи з вибіркової заміни колекційних зразків на території дендрарію, створений і функціонує розсадник первинного розмноження колекційних рослин, організоване господарське забезпечення наукових досліджень.

За участю журналістів редакції газети «Слободзейские вести» наукова праця співробітників ДУ «Республіканський ботанічний сад», в якій описана колекція дендрарію, була видана у вигляді книги. На V Всеросійському (з міжнародною участю) конкурсі наукових, методичних і творчих робіт із соціальної екології на тему «Росія: середовище проживання» вона посіла перше місце. Науковий проект працівників ботанічного саду розвиває тему: «Захист Батьківщини через збереження біологічних ресурсів». Він показав тісний взаємозв’язок таких понять як вітчизна, природа, патріотизм. Безумовно, правий Михайло Пришвін, стверджуючи: «Охороняти природу – значить охороняти батьківщину». Цієї позиції твердо дотримується колектив Республіканського ботанічного саду, який зберігає та примножує багатство дендропарку – перлини Придністров’я

Олег НАСТАСЕНКО.