Моніторинг цін у Придністров’ї – з трьох джерел

Йдеться про ціни на соціально значущі товари в роздрібній мережі Придністров’я в порівнянні з Молдовою та Україною.

Команда фахівців Міністерства економічного розвитку робить це з метою оптимізації власної цінової політики. За дорученням Уряду ПМР відбувається щомісячне інформування громадян республіки про результати їхньої роботи.

Промислові товари народного споживання наші торгові мережі закуповують за кордоном (за рідкісним винятком) не у виробників безпосередньо, а в дистриб’юторів у найближчих до нас Україні та Молдові. Поки товар добереться до споживача, він перетне кілька кордонів і ціна його виросте. Свою частку (накрутку) додасть і посередник. Тобто, з його вартістю все зрозуміло.

Розглянемо ціни на продукти харчування й тарифи на паливно-мастильні матеріали в При-дністров’ї, Молдові та в Україні. Використовуватимемо дані Міністерства економічного розвитку (МЕР) ПМР станом на 2 грудня нинішнього року.

Розпочнемо з аналізу цін на так званий «борщовий набір»: картоплю, капусту, буряк, моркву плюс цибулю ріпчасту. На початку грудня фахівці Мінекономрозвитку провели моніторинг цін на ринках та в магазинах кількох населених пунктів Придністров’я, Молдови та України. Тому ми вирішили використати середні величини й перевели ціни на товари та послуги з леїв та гривень у придністровські рублі за курсом ПРБ. Виявилося, що в середньому один кілограм картоплі у нас коштує 5 рублів. У Молдові – 6, а в Україні – 7 рублів. Капуста – відповідно: 7; 6 та 8 рублів. Буряк – 7; 7,5 та 9 рублів. Морква – 8; 10,8 та 10,4 рубля. Цибуля – 4,5; 6,2; 7,6 рубля. Зроблений аналіз свідчить, що придністровські ціни на більшість овочів нижчі, ніж у Молдові, й на всі – нижчі, ніж в Україні. З-поміж фруктів фахівці звернули увагу на яблука. У Придністров’ї вони коштували 5 рублів, у Молдові – 6, а в Україні – 7 рублів за кілограм.

До речі, ціна на м’ясо на наших ринках, згідно з даними Міністерства економічного розвитку, теж дещо нижча, ніж у Молдові та в Україні. Це стосується й яловичини, й свинини та курятини. Причому, незначна різниця в порівнянні з сусідами спостерігається за всіма позиціями як охолодженого, так і замороженого м’яса – від шиї та м’якоті до ребер. Щодо свіжої риби, дані по всіх трьох країнах наведені лише з карася. Риба відповідно коштує 45, 88 та 25 рублів.

Ціни на молочну продукцію в ПМР теж нижчі, ніж у сусідів. Двохсотграмове упакування вершкового масла жирністю 72,5 % у нас коштує 24 рублі, в Молдові – 29, а в найближчій області України – 33. Один літр пастеризованого молока з 2,5 % жирністю обійдеться в середньому відповідно в 11 рублів у нас і в Молдові, в Україні ж – 16 рублів.

Приблизно така сама різниця на користь придністровських цін спостерігається і щодо кефіру, сиру, сметани та курячих яєць. А от ціна літра рафінованої олії в Придністров’ї приблизно однакова в нас і в сусідів: у Молдові в середньому 35 рублів, в Україні – 37. Сіль у нас і в Молдові приблизно однакова за ціною, в Україні трошки дорожча. Вартість цукру за 1 кг у ПМР 14 рублів, у Молдові та Україні 15 рублів. Гречка в середньому в нас коштує 27 рублів, у Молдові – 30, в Україні – 33 (на три рублі дешевша, ніж у Молдові, і на шість, ніж в Україні). Вермішель вищого ґатунку у нас коштує 13 рублів, у Молдові – 18, в Україні – 15 рублів.

Варто навести статистику відносно цінової політики на паливно-мастильні матеріали. Ціни на бензин А-95 станом на 2 грудня на заправках Придністров’я, Молдови та України були 18 рублів 30 копійок, 19 рублів 56 копійок і 19 рублів 63 копійки. Дизпаливо коштувало 16; 16,81 та 18,84 рубля.

Редакція газети «Гомін» і надалі інформуватиме своїх читачів про ціни на соціально значущі товари в роздрібній мережі в Придністров’ї та у сусідніх державах

Володимир ДАНИЛОВ.