Кам’янчани з оптимізмом дивляться в майбутнє

Відведення зливових і талих вод з вулиць міста – одне з важливих для Кам’янки питань – виникло давно й породило за часи свого існування чимало інших проблем.

Гористий рельєф, яким милуються гості на півночі Придністров`я, для місцевих жителів –не тільки предмет гордості, а й постійний виклик. Нашим предкам, які оселилися в затишній долині Дністра, захищеній амфітеатром Подільської піднесеності, з часом довелося освоювати її схили. Будинки найсміливіших піднімалися все вище, обростали присадибним господарством. На терасах пролягали вулиці.

Милуватися цією «каскадною» архітектурою – одне задоволення, а жити в її умовах, як жартують кам’янчани, ще те задоволення. Кожна злива розмиває шляхи сполучення. Якщо потік води сильний, він несе схилом не тільки ґрунт, створюючи на вулицях наноси, а й каміння. На терасах і в низині – затоплює споруди, замулює городи.

«У Кам’янці довгий час була порушена система відведення вод. На багатьох вулицях вода постійно збиралася, а після дощів застоювалася на подвір’ях, губила врожай, потрапляла в підвали, деколи заливала будинки. Аварійні служби регулярно відкачували воду помпою, – розповів глава держадміністрації Кам’янського району Володимир Бичков. – Єдиним методом розв’язання цієї проблеми було будівництво зливової каналізації та дренажних систем».

Нагадаємо, що проблему водовідведення в Кам’янці почали вирішувати в середині минулого десятиліття з ділянок, розташованих на схилах. Вода з мікрорайону, що об’єднує вулиці Ворошилова і Кірова, була спрямована в річку Кам’янку. Реконструкція ділянки дороги на іншому схилі забезпечила скидання зливових і талих вод з вулиці 70 років Октября в Дністер.

У ту пору працівники Кам’янського дорожнього будівельно-експлуатаційного управління здобули вельми важливий досвід роботи в умовах складного рельєфу. Прокладати траншеї для водовідведення в кам’янистому ґрунті пагорбів складніше, ніж на рівнині. Тут була потрібна спеціальна техніка. Швидкість робіт теж була набагато нижчою, ніж розраховували жителі багатостраждальних вулиць.

Суттєвою підмогою під час будівництва зливової каналізації в центральній частині міста стали знання та досвід шляховиків. Роботи велися поетапно, і поступово складалася дренажна система, яка й припинила затоплення будинків та городів на вулицях Лазо і Садовій, Виноградній і Піонерській, Зеленій і Пушкіна.

Наступним після будівництва зливової каналізації етапом стали капітальний ремонт проїжджої частини та тротуарів, їх освітлення, облаштування місць для стоянки транспорту. Ці роботи потребують чималих фінансових вкладень, тому й просуваються не так швидко. Проте розгортаються вони цілеспрямовано: за минулу п’ятирічку було відремонтовано близько 50 км шляхів сполучення.

Завершується будівництво водоводу і в самому серці міста. На вулиці Леніна, що протягнулася від республіканської траси до санаторію «Дністер», постійно утворювалися величезні калюжі, заважали пішоходам і транспорту. «Тепер дощові й талі води підземними трубами потраплять у мережу приймальних колодязів, а з них – у ставок, розташований за межами житлової зони», – повідомив начальник відділу житлово-комунального та дорожнього господарства держадміністрації В’ячеслав Стратулат.

Кам’янчани з оптимізмом дивляться на те, як працює на центральній вулиці спецтехніка, що прокладає траншею, як будуються в 50 м один від одного приймальні колодязі, як монтуються труби для водовідведення… Вони сподіваються, що незабаром зникнуть величезні глибокі калюжі

Тетяна ГРИЦЮК.

Фото автора.